Parlamentarci traže poštivanje njihovih zaključaka

Radiosarajevo.ba
Parlamentarci traže poštivanje njihovih zaključaka

Predstavnički dom Federalnog parlamenta zadužio je na današnjoj sjednici u Sarajevu federalnu Vladu i druge nadležne da hitno počnu realizaciju seta zaključaka koje je u aprilu ove godine donio ovaj Dom te u junu i Dom naroda, a nalažu mjere koje bi sublimirano trebalo da dovedu do poboljšanja statusa radnika zaposlenih u metalskoj, elektro i namjenskoj industriji u Federaciji, piše Fena.

U protivnom će uslijediti radnički protesti na kojima će biti zatraženi smjena federalne Vlade te vanredni izbori, rekao je predsjednik Sindikata metalaca BiH Ismet Bajramović.

Jedna od mjera iz seta parlamentarnih zaključaka čija implementacija se traži nalaže uvezivanje staža radnicima da bi se mogao penzionisati veliki broj njih iz ovih branši koji to zasad ne mogu učiniti jer im je 'rascjepkan' staž.

Današnju vanrednu parlamentarnu raspravu o ovoj temi ishodili su članovi sindikata metalaca kojima su se u tom zahtjevu pridružili i radnici iz industrijskih grana tekstila, kože, obuće i gume.

Oni su na platou ispred zgrade Parlamenta protestovali zbog toga što, prema izjavi Ismeta Bajramovića, federalna Vlada ignoriše mjere naložene ranije iz Parlamenta.

Protest je protekao u prisustvu jakih policijskih snaga, a između nezadovoljnih radnika i prilaza u zgradu Parlamenta bila je postavljena zaštitna rešetkasta ograda, što je naročito iritiralo protestnike.

Nisu se razišli sve dok im nije udovoljeno zahtjevu da Predstavnički dom danas vanredno razmotri problem nepoštivanja zaključaka Parlamenta.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije