Parlamentarci na kartama zarađuju i do 350 KM

Radiosarajevo.ba
Parlamentarci na kartama zarađuju i do 350 KM

Ferid Buljubašić, sekretar Službe za zajedničke poslove Parlamentarne skupštine BiH, najavio je pojedinačnu provjeru mjesta stanovanja zaposlenika u Parlamentu,  piše današnje Oslobođenje.

Tačnije - valja ustanoviti da li zaposleni svaki dan putuju na posao i sa posla po podacima koje su dali u zahtjevima tražeći naknadu za prevoz.

Za 155 zaposlenih za troškove prevoza mjesečno se izdvaja nevjerovatnih 17.434,80 KM, što na godišnjem nivou iznosi oko 210.000 KM (podaci se odnose na budžetsku 2013. op. a). Sumnja se, naime, da 60 osoba sa ovog platnog spiska zloupotrebljava mjesto prebivališta prijavljujući fiktivne adrese, te tako na osnovu pojedinačnih, mjesečnih i vikend-karata ostvaruje dodatne prihode između 110 i 350 KM.

Kako bi provjerio istinitost podataka, Buljubašić je 16. jula svim uposlenim u PSBiH uz obavještenje dostavio na popunjavanje novi zahtjev za naknadu troškova prevoza. Od njih je zatražio i potpisivanje izjaveda pod punom moralnom, materujalnom i krivičnom odgovornošću navedu svoje prebivalište/boravište, koliko je udaljeno kilometara od posla, kao i da li navedena adresa predstavlja stvarno mjesto stanovanja sa kojeg svakodnevno putuju na posao, javlja Fena.

"Izjavljujem da sam upoznat i suglasan sa činjenicom da davanje netačnih podataka u ovoj izjavi predstavlja krivičnu i materijalnu odgovornost za davaoca lažne izjave (u smislu lažnog prebivališta, netočne kilometraže udaljenosti od mjesto stanovanja do mjesta rada) predstavlja težu povredu radne dužnosti", stoji u aktu.

Popunjenu i lično potpisanu izjavu, koju su zaposleni dužni ovjeriti kod nadležnog općinskog organa morali su predati do 24. jula 2013. godine.

Kako stoji u obavještenju od 16. jula. Kolegij Sekretarijata PSBiH odlučio se za pokretanje postupka po službenoj dužnosti u skladu sa Zakonom o upravnom postupku. Učinjeno je to "zbog toga što je Kolegij utvrdio da značajan broj uposlenika zloupotrebljava odluku o ostvarivanju prava na naknadu za prevoz na posao i sa posla u institucijama BiH".

"Postoje saznanja da se vrše fiktivne prijave mjesto prebivališta na adrese roditelja, prijatelja i rodbine, te prijave na vikend-objekte, a ne vrše se odjave prebivališta u slučaju stvarne promjene mjesta i adrese stanovanja Dostavljaju se u zahtjevu i drugi lažni podaci radi ostvarivanja pripadajuće naknade troškova provoza", naveo je Buljubašić.

Istaknuto je kako su samo za period 2012. troškovi provoza uposlenika povećani za 30 posto u odnosu na iste troškove iz 2011, iako, kako je ocijenio Kolegij, "i dosadašnje troškove ne smatraju opravdanim prema saznanjima do kojih su došli".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije