Parlament: Oboren Zakon o suzbijanju korupcije u FBiH

Radiosarajevo.ba
Parlament: Oboren Zakon o suzbijanju korupcije u FBiH
/ Foto: Radiosarajevo.ba

Prijedlog zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala Federacije Bosne i Hercegovine oboren je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta. Protiv zakona je glasalo 25 poslanika, 12 je bilo suzdržano, a tek 38 ga je podržalo.

Protiv zakona su glasali poslanici SBB, dva HDZ-a, te dijelom SDA, čiji su poslanici bili i suzdržani. Zakon su podržali poslanici SDP-a, SBiH, te NSRzB.

Nakon višesatne diskusije o Prijedlogu zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala te nakon što je predsjedavajući Predstavničkog doma Federalnog parlamenta Fehim Škaljić (SBB) prijedlog stavio na glasanje, šef Kluba SDP-a je tražio pauzu od pola sata. Ovaj prijedlog, javlja Avaz, mu nije odobren, a s tim se složila većina šefova klubova.

Na današnjoj sjednici došlo je i do verbalnih 'varnica' zbog kojih je jedan od poslanika, Adil Lozo iz Stranke za BiH, privremeno napuštao salu nakon dijaloga s Aidom Čikić iz Kluba poslanika Saveza za bolju budućnost BiH. To se desilo tokom rasprave o Vladinom predloženom federalnom zakonu o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala.

Lozo je jedan od članova Parlamenta koji deklarativno podržava ovaj Vladin prijedlog, a  poslanički klub Aide Čikić je od jučer, otkako je počela rasprava, najglasniji protivnik. Čikić je nakon jedne od diskusija Adila Loze, inače poslanika iz Srednjobosanskog kantona, između ostalog kazala da on vrši mobing u Parlamentu od početka aktuelnog mandata i da se ona kaje što ga dosad nije optužila za to.

Usred njene diskusije, Lozo je demonstrativno ustao, piše Fena, i s mjesta tražio od predsjedavajućeg Doma Fehima Škaljića da zaustavi diskusiju Aide Čikić  jer, kako je naveo, ne želi da ga neko vrijeđa pred javnošću, na šta se Čikić pozvala na odredbe o ravnopravnosti spolova.

Lozi je Čikić prigovorila provincijski mentalitet, dodavši pritom da se to ne odnosi na "vezirski Travnik", već da je to kod Loze lično, "mentalno". Lozo je, i dalje stojeći, tokom diskusije Aide  Čikić uporno tražio od predsjedavajućeg da je prekine, a ona mu je, okrenuvši se prema njemu, rekla da je primitivan.

Situacija se smirila kad je Lozo izašao, što mu je savjetovao i stranački kolega Omer Vatrić koji se zajedno s njim zaputio iz sale. Čikić je potom ubrzo okončala svoju diskusiju, a nakon izvjesnog vremena, Lozo se vratio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije