Paravinji utvrđena agresivnost i patološko laganje

Radiosarajevo.ba
Paravinji utvrđena agresivnost i patološko laganje

U Osnovnom sudu na Sokocu danas je održano suđenje Draganu Paravinji, optuženom za pokušaj silovanja djevojke na Palama tokom 2002. godine. 

Svjedočila je žrtva, S.G., a iskaz o strukturi ličnosti osumnjičenog dala je sudska vještakinja neuropsihijatrica Zorica Lazarević. 

“Osumnjičeni je psihički sposoban da prati suđenje, a u vrijeme izvršenja krivičnog dela koje mu se stavlja na teret, kod njega nije bilo duševne poremećnosti ili bolesti i bio je svjestan posljedica”, utvrdila je Lazarević, pozivajući se na uvid u zdravstveni karton Paravinje, te obavljen neurološki pregled optuženog. 

U strukturi ličnosti Paravinje dominiraju, kazala je, intelektualne sposobnosti gornjeg prosjeka, s antisocijalnom devijacijom. 

“U njegovom ponašanju to se ispoljava kroz ekocentrizam, agresivnost, manipulativnost, brzo zadovoljenje nagonskih potreba, nisku toleranciju i frustracije, patološko laganje te odsustvo krivice i kajanja, a ima težnju da maksimalno koristi trenutnu situaciju”, precizirala je vještakinja. 

Utvrdila je i da je Paravinja i u ranom djetinjstvu ispoljavao neadaptirano socijalno ponašnje, koje se nastavilo i u njegovom kasnijem životu, a rezultiralo pokušajem silovanja i silovanjem u više slučajeva. 

Međutim, Paravinja je tražio novo psihijatrijsko vještačenje, u dijelu nalaza koji se odnosi na manipulatvnost i agresivnost, što je sudsko vijeće obilo. 

Suočenje oštećene S.G. s osumnjičenim na današnjem suđenju održano je bez prisustva javnosti. 

Izvedeno je i više materijalnih dokaza u vezi s izvršenjem tog krivičnog djela koje je Paravinja počinio 2002.u mjestu Dvorišta na putu Pale-Jahorina. 

Potjernica za Paravinjom raspisana je tri godine nakon što je počinjeno silovanje u Istočnom Sarajevu jer se on nije pojavljivao na suđenju. 

Protiv njega se i u Hrvatskoj vodi istraga u vezi s nestankom maloljetne Antonije Bilić iz Drniša. 

Iz policije je ranije saopćeno kako je Paravinja priznao da je 7. juna povezao tu djevojku svojim kamionom dok je stopirala za Split, te je ubio i tijelo bacio u Krku. 

Međutim, iako je Paravinja, nakon hapšenja 26. juna na području Srpca dao takvo priznanje, postoje određene sumnje prema njegovom iskazu kada je u pitanju Antonija Bilić, od koje još nema ni traga ni glasa. 

Paravinja je 11. jula u Sudu BiH kazao da se ne protivi izručenju Hrvatskoj, odnosno da se protivi izručenju Srbiji, koja ga traži također zbog silovanja i pokušaja silovanja.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije