Paljenje svijeća i puštanje lampiona: David bi sutra napunio dvadeset i tri

Radiosarajevo.ba
Paljenje svijeća i puštanje lampiona: David bi sutra napunio dvadeset i tri
PrtScr / David Dragičević

David Dragičević, mladić koji je tragično stradao u martu 2018. godine i čija je smrt i dalje nerazjašnjena, sutra bi napunio dvadeset i tri godine.

Tim povodom, najavljujući kako će obilježiti Davidov rođendan, oglasila se neformalna grupa građana „Pravda za Davida“.

Objavljena pjesma povodom 600 dana Pravde za Davida: Kada ocu oduzmu sina

Prije tačno 600 dana građani Banja Luke okupili su se na Trgu Krajine sa samo jednim pitanjem - Ko je ubio Davida?, navodi se u saopćenju grupe „Pravde za Davida". Danas su tom pitanju dodata još dva - Ko zataškava slučaj? Zašto se od slučaja David napravio slučaj Davidovih roditelja i slučaj ljudi iz grupe?

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

„Neformalna grupa građana Pravda za Davida, od svog postanka do danas, na različite načine pruža podršku roditeljima, Davoru i Suzani, u traženju istine i pravde za njihovog ubijenog sina Davida.

Njihovu bol, koja je nezamisliva, dijelimo s njima već nepune dvije godine. Svakim danom koji je iza nas, ta bol je postajala sve veća, ali je srazmjerno rasla i naša podrška, kao i sama neformalna grupa.

Mnogo je događaja koji su iza nas i mnogo je datuma koje na različite načine obilježavamo, ali između njih se izdvaja jedan, za roditelje i sve nas, posebno emotivan dan, koji ćemo obilježiti u petak 31. januara 2020. godine. Davidov rođendan.
U petak bi David proslavio svoj dvadeset i treći rođendan.

Tim povodom, Pravda za Davida će, na miran i dostojanstven način, još jednom ukazati na neefikasnost pravosuđa i policije RS, s obzirom na činjenicu da obilježavamo Davidov rođendan već drugu godinu za redom, a njegove ubice, saučesnici i nalogodavci, još nisu pronađeni i osuđeni.

Nastavlja se teror u RS-u: Građani koji su bili ispred suda dobili 500 KM kazne

Svi građani koji su prije sedam dana došli ispred Osnovnog suda u Banjoj Luci kako bi dali podršku ljudima kojima se sudilo za dešvanja od 30. decembra 2018.godine, danas su dobili prekršajne prijave sa kaznom od 500 KM.

Dodatnu težinu cijeloj situaciji, daje i činjenica da je sistem, svojim nedjelovanjem protiv ubica, a progonom roditelja ubijenog Davida, ugasio jedno ognjište.

Umjesto proslave, Pravda za Davida će Davidov rođendan obilježiti prigodnim aktivnostima“, saopćeno je.

Program obilježavanja

17:00 - Usće Crkvene u Vrbas: paljenje svijeća kod "Srca"

18:00 - Kuća Dragičevića na Pobrđu (ulica Franca Šuberta 50A): obraćanje članova grupe i puštanje lampiona za Davida

„Neka bude Pravda za Davida!
Neka bude pravda za sve!“, poručili su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije