Paketi prve pomoći nakon operacije raka dojke

Radiosarajevo.ba
Paketi prve pomoći nakon operacije raka dojke

Danas, 9. marta, i zvanično je počela distribucija paketića prve pomoći namijenjenih za žene tek operisane od karcinoma dojke korisnicama u 17 gradova širom BiH.

Paketići sadrže pamučnu protezu koju žene koriste u prvim mjesecima nakon operacije, loptice za vježbanje, puder i kreme za njegu kože nakon radijacije, te prateću brošuru, a troškovi nabavke ne pokrivaju se putem socijalnog osiguranja.

Akcija je realizirana u okviru projekta nazvanog Program osnaživanja zdravlja žena u BiH (WHEP) i u suradnji sa specijaliziranim udruženjima koja djeluju u BiH.

Regionalna direktorica WHEP programa Nela Hasić kazala je da će ove godine biti podijeljeno 1.400 paketića prve pomoći, istakavši da se ovom akcijom želi naglasiti i potreba za obavezni screening program, jer se jedino tako dugoročno može očekivati da bolest bude otkrivena na vrijeme.

Današnjem događaju u Sarajevu prisustvovala je počasna predsjednica "Trke za ozdravljenje" Danuta Moon koja je obećala nastavak podrške projektu, kao i predstavnice nevladinih organizacija širom BiH koje se bave problemom karcinoma dojke.

U okviru programa WHEP drugu godinu zaredom skuplja se novac za paketiće prve pomoći, a prošle godine podijeljeno je 1.300 komada, javila je novinska agencija Fena.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije