Paddy Ashdown o presudi Karadžiću: Svi tvorci horora moraju doći pred lice pravde

Radiosarajevo.ba
Paddy Ashdown o presudi Karadžiću: Svi tvorci horora moraju doći pred lice pravde

Uvijek sam govorio da ni Bosna i Hercegovina, ni Balkan, ne mogu imati održivi mir, sve dok primarni tvorci horora na Balkanu ne budu dovedeni pred lice pravde, kazao je u izjavi za Fenu bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown, nakon današnjeg izricanja prvostepene presude ratnom predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću.

Izricanje presude Karadžiću, dodao je, predstavlja veliku prekretnicu na ovom putu.

Radovan Karadžić osuđen na 40 godina zatvora

Na pitanje da li će ova presuda konačno stavit tačku na "priču" o Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, ili ćemo se još baviti time, odgovorio je da nakon što oni koji su uzrokovali "balkanski horor" budu dovedeni pred lice pravde, BiH i Balkan trebaju "ostaviti prošlosti iza sebe te početi graditi budućnost".     

Raspravno vijeće Haškog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izreklo je prvostepenu presudu ratnom predsjedniku RS-a Radovanu Karadžiću od 40 godina zatvora, a na nju postoji mogućnost žalbe.

Karadžić se teretio po 11 tačaka optužnice - za progone koji su u više općina rezultirali genocidom nad Hrvatima i Bošnjacima 1992. godine, za teror nad Sarajlijama kojih je tokom opsade (1992. - 1995.) ubijeno oko 11.500, za genocid u Srebrenici 1995. godine te za uzimanje međunarodnih promatrača za taoce te iste godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije