Padavine u BiH nisu prouzrokovale značajnije štete, kiša dobro došla

Anadolija
Padavine u BiH nisu prouzrokovale značajnije štete, kiša dobro došla
Nisu zabilježene nikakve značajnije štete usljed padavina koje su proteklih dana registrovane u Bosni i Hercegovini, potvrdio je Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.  

"Čak šta više, ova kiša je dobro došla poljoprivrednicima, jer je već bilo poprilično toplo i vruće. Bilo je dosta perioda bez kiše tako da je kišni period stvarno dobro došao i poljoprivrednicima i vatrogascima  da malo se odmore, jer su imali izuzetno napornih sedam do deset dana", naveo je Solak. 

U narednom periodu će, istakao je Solak, svakako i dalje biti toplo sa temperaturama u Bosni do 35 stepeni Celzijusa.

"Svakako je opet apel građanima na nužnost za sve one mjere predostrožnosti i načine ponašanja u slučaju velikih toplota. To posebno kako da se ponašaju naši sugrađani u smislu oblačenja i boravka na otvorenom, a i kako da se odnosimo u prirodi s izvorima vatre", kaže Solak.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite naveo je kako u Federaciji BiH trenutno nema registriranih požara, odnosno da je stanje stabilno.

"Vodostaji su također, u normali. Nema nigdje nikakvih zabilježenih ekstrema, odnosno da je negdje anomalija primjećena u nekim vodostajima da bi bilo potrebe za bilo kakvim intervencijama. Čak šta više dobro je došla ova kiša", ističe Solak. 

Preporuke su, kaže Solak, da se u narednom periodu treba pridržavati svih preporuka što kolega iz zdravstva, što samih kolega iz vatrogarstva.

"To se prvenstveno odnosi na način ponašanja u prirodi, a to je da se vodi računa o svim aspektima koji bi mogli izazvati neki problem. Vidjet ćemo šta će biti dalje", rekao je Solak.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije