Pack o suspenziji NSBIH

Radiosarajevo.ba
Pack o suspenziji NSBIH

Izvjestiteljica Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Doris Pack izrazila je u petak razočaranje zbog neizglasavanja novog statuta Nogometnog saveza BiH, što je dovelo do suspenzije toga saveza iz evropske i svjetske nogometne udruge, optužujući za to "etničku politizaciju i podjele".

FIFA I UEFA objavile su u petak da je na snagu stupila automatska suspenzija NS BiH, što znači da reprezentacija te zemlje nema pravo nastupa u kvalifikacijama za Euro 2012., a klubovi se ne mogu natjecati u evropskim klupskim natjecanjima.

FIFA I UEFA su tražile da NSBiH izglasa novi statut, kojim bi se umjesto trojnog predsjedništva, uveo jedan predsjednik i dva zamjenika.

"Odbacivanje i destruktivno stajalište većine delegata politički je motivirano. Zbog te etničke politizacije i polarizacije gubitnici su sportaši i ljubitelji nogometa", istaknula je u svom saopćenju Doris Pack.

U saopćenju, koje prenosi Hina, navodi se da je 28 od 54 prisutna delegata na sastanku Skupštine NSBiH glasalo protiv, među njima svi srpski predstavnici i većina hrvatskih.

"Propuštena je prigoda koju je nogomet ponudio da se pojača timski duh i osjećaj solidarnosti među građanima Bosne i Hercegovine. Nacija koja se toliko zanima za nogomet postala je žrtva toga odbijanja", rekla je Pack.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije