Ozvaničen treći hrvatski politički blok

Radiosarajevo.ba
Ozvaničen treći hrvatski politički blok
Najava ozbiljne konkurencije HDZ-u i HDZ-u 1990 (Foto: dnevnik.ba)

Predsjednik stranke HSP-a Đapić-dr. Jurišić Zvonko Jurišić, predsjednik Hrvatske narodne zajednice Milenko Brkić i predsjednik Hrvatskog zajedništva Herceg-Bosne Petar Milić u Mostaru su potpisali sporazum o ujedinjavanju triju stranaka.

I dalje ostaju tri pravna subjekta

Spomenute stranke će od danas nastupati po imenom Hrvatske stranke prava (HSP BiH, HNZ, HZ-HB).

Kako je istaknuto na konferenciji za novinare, danas se te tri stranke nisu konačno ujedinile, jer ostaju kao pravni subjekti, već su samo potpisale sporazum o ujedinjenju i imaju moratorij na djelovanje. Najavili su kako će se uskoro organizirati utemeljiteljski sabor. Ovo je trenutno jedna kombinacija ujedinjenja i koalicije, pojasnio je Jurišić.

Predsjednik Predsjedničkog vijeća je Zvonko Jurišić, a dopredsjednici su Milenko Brkić i Petar Milić. Vijeće broji 8 članova, i to 4 iz HSP-a Đapić-dr. Jurišić i po 2 člana iz HNZ-a i HZ-HB, prenosi Fena.

„Zbog kontinuiranog pogoršanja pozicije hrvatskog naroda u BiH, kao i posljedica pogrešnog dugogodišnjeg vođenja, strančarenja i razjedinjenosti, te vođeni idejom objedinjavanja hrvatskog političkog bića u svrhu zaštite hrvatskih nacionalnih interesa i jačanja političke pozicije hrvatskog naroda u BiH, odlučili smo potpisati sporazum o ujedinjenju“, kazao je Jurišić.

Birati između tri bloka


Milenko Brkić je kazao kako su, potpisavši ovaj sporazum, ostvarili zadaću, a to je da se u BiH izbjegne strančarenje te da se okrupnjava hrvatska politička scena u BiH.

„Čini mi se da bi u listopadu hrvatski narod mogao uistinu izaći na izbore i birati između jednog, drugog ili trećeg bloka“, istaknuo je Brkić.

Nismo htjeli ići u koaliciji već smo htjeli nastupiti kao jedinstven i zajednički subjekt, što smatramo višom i kvalitetnijom razinom u odnosu na koaliciju, pojasnio je on.

Potpisnici sporazuma poručili su biračima, s obzirom na to da je izborna godina, kako nikad nisu osobne interese stavljali ispred interesa naroda.

Što se tiče izbora i kandidata za člana Predsjedništva BiH, potpisnici Sporazuma o ujedinjenju ističu kako su spremni podržati zajedničkog kandidata svih hrvatskih stranaka te bi željeli da to bude nestranački kandidat.

Ako ne, predložit ćemo nekoliko kandidata i predložit ću na slijedećem sastanku tzv. kreševske šestorke jedan mali referendum unutar tih kandidata, istaknuo je Jurišić, prenosi Fena.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije