Oznaka entiteta na ličnoj karti - opasan korak nazad

Radiosarajevo.ba
Oznaka entiteta na ličnoj karti - opasan korak nazad

Naša stranka osudila je sramnu odluku Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da podrži izmjene Zakona o ličnoj karti državljana BiH kojima se omogućilo unošenje entitetskog državljanstva na ličnu kartu.

Član i tačka 7. Ustava BiH, podsjećaju u Našoj stranci, definira postojanje entitetskog državljanstva isključivo u kontekstu državljanstva Bosne i Hercegovine i izražaj je njenog unutrašnjeg administrativnog uređenja.

“Ne samo da se isticanjem entitetskog državljanstva na ličnoj karti podriva pravni kontinuitet BiH kao međunarodno priznate države od 1992. godine, već se na ovaj način institucionalizira i segregacijska, antigrađanska politika u kojoj nema mjesta za one koji se ne žele određivati vjerski, etnički ili entitetski. Ovo je veliki i opasan korak nazad na našem putu u Evropu”, izjavio je predsjednik Naše stranke Dennis Gratz.

Dino Mustafić, član Predsjedništva Naše stranke, naglasio je kako je podrška ovom propisu “ustupak i kompromis politikama koje imaju za cilj dalju razgradnju državnog identiteta BiH”.

Podsjećamo, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH jučer je u Sarajevu podržao Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti državljana BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije