"Oxford Analytica" tvrdi: Dodik želi vanjsku politiku BiH gurati prema Rusiji i Kini

6
Radiosarajevo.ba
"Oxford Analytica" tvrdi: Dodik želi vanjsku politiku BiH gurati prema Rusiji i Kini
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Bisera Turković i Milorad Dodik

Ukoliko Milorad Dodik imenuje svog ministra vanjskih poslova poništiti će prozapadnu politiku koju je posljednje četiri godine vodila Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, navodi se u analizi poznate konsultantske kuće "Oxford Analytica" koja se tiče posljedica Općih izbora u BiH.

Politika sukoba

Eksperti ove konsultantske kuće specijalizirane za vanjsku politiku, ističu kako su tri ključne posljedice rezultata izbora još manja spremnost za kompromis među političkim liderima, šansa za Milorada Dodika da nastavi tražiti nezavisnost bh. entiteta RS, te opasnost da će se, ako dođe do promjene ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković, BiH u vanjskoj politici potpuno promijeniti u smjeru Rusije i Kine.

"Izborni proces u BiH prepun manjkavosti će postaviti gotovo sve političke stranke jedne protiv drugih, opterećujući formiranje koalicija nepovjerenjem, populizmom i sukobljenim agendama, a nekima i će pružiti opravdanje za loš izborni učinak. Situacija može zahtijevati direktan angažman Sjedinjenih Država i EU, a moguće i daljnje korištenje Bonskih ovlasti", navodi se između ostalog u analizi.

Komšić u UN-u: "Surova je istina, sviđalo se to nekome ili ne, da je u Srebrenici počinjen genocid"

Komšić u UN-u: "Surova je istina, sviđalo se to nekome ili ne, da je u Srebrenici počinjen genocid"

U analizi se detaljno govori o slabostima izbornog procesa koje su dovele do velikh neregularnosti, pa čak i najava razmatranja mogućnosti ponavljanja izbora u bh. entitetu
RS.

Ali i o reakcijama na odluku visokog predstavnika u BiH Christiana Shcmidta, koji je optuživan da je u dosluhu sa HDZBiH.

"Neki bošnjački nacionalistički političari i mediji sada su ponovili takve pritužbe. To govori da su mnoge bošnjačke stranke i njihovi saradnici u potpunosti usvojili politiku sukoba koju su pokrenuli čelnici SNSD-a i HDZ-a, uprkos riziku od raspada zemlje, gurjaući je prema sukobu", upozorava "Oxford Analytica".

HDZ i SNSD biraju partnere

Ističe se i da je "bošnjački oporbeni blok" navodno vodio pregovore s HDZ-om, poručujući da će i oni, baš kao SDA, učiniti sve da dođu na vlast.

"No, koalicija SNSD-HDZ vjerojatno će izabrati koji će od dva bošnjačka politička tabora uzeti za partnera", zaključuje "Oxford Analytica".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije