Ovoliko je iznosila prosječna plata u Bosni i Hercegovini u decembru

0
Radiosarajevo.ba
Ovoliko je iznosila prosječna plata u Bosni i Hercegovini u decembru
Foto: Centralna banka BiH / Ilustracija/ Novac

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u pravnim subjektima u BiH za decembar prošle godine iznosila je 1.297 KM, što pokazuje nominalni pad za 0,5 posto i realno je manja za 0,3 posto u odnosu na novembar prošle godine.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata za decembar prošle godine u odnosu na decembar 2022. godine nominalno je viša za devet posto. Za isti taj period realni indeks je bio veći za 6,6 posto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Najveće prosječne neto plate u decembru lani imali su zaposleni u djelatnosti informacije i komunikacije, u iznosu od 1.902 KM, finansijskoj i djelatnosti osiguranja 1.892 KM, te proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 1.799 KM.

Reuf Bajrović tvrdi: Protivno američkim partnerima, "Trojka" izdaje državu BiH!

Reuf Bajrović tvrdi: Protivno američkim partnerima, "Trojka" izdaje državu BiH!

Najmanje prosječne neto zarade imali su radnici u djelatnosti pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane 852 KM, te u građevinarstvu 972 KM.

Prosječna mjesečna bruto plata po zaposlenome u BiH za decembar 2023. iznosila je 2.004 KM, što pokazuje nominalan pad za 0,4 posto, a realno je manja za 0,2 posto u odnosu na novembar te godine.

Prosječna mjesečna isplaćena bruto plata za decembar lani u odnosu na decembar 2022. godine nominalno je viša za 9,5 posto, dok je realni indeks bio viši za 7,1 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije