Ovogodišnji budžet: Pet miliona za nova vozila

Radiosarajevo.ba
Ovogodišnji budžet: Pet miliona za nova vozila

Bosna i Hercegovina od početka ove godine suočila se sa nizom protesta različitih društvenih slojeva. Bivši vojnici, državni službenici. Uz to, vode se političke rasprave, opasno 'ljuljaju' stranačke koalicije.

Najčešći kamen spoticanja u posljednja dva mjeseca jeste državni budžet koji je danas, 10. maja, stigao pred poslanike državne skupštine. Budžet je trebao prikazati mjere štednje, npr, predviđeno je da se za 4,5 posto smanje plate svim državnim službenicima. Ovaj potez je BiH trebao donijeti oko 15 miliona KM.

No, pogledamo li stavke ovogodišnjeg budžeta, uvidjet ćemo zapravo kako bh. političari uopšte nisu ništa manje rastrošni.

Troškovi rastu zbog zapošljavanja

Kako piše Dnevni avaz, u prijedlogu je za plaće i naknade planirano 524.917.000 KM, što je za 2.698.000 maraka ili jedan posto više nego prošle godine.

Uvidom u predloženi budžet jasno je da troškovi rastu zbog novih zapošljavanja.

Ministarstvo odbrane je zaposlilo 300 vojnika i povećalo radni staž za 0,5 posto svim uposlenicima, 13 je novih radnika u Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH, od kojih je deset imenovanih i izabranih osoba. Pet novih uposlenika trebala bi dobiti i Služba za zajedničke poslove institucija BiH, kao i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, njih 12

Za nabavku novih automobila planirano je više od pet miliona KM. Za nabavku namještaja bit će potrošeno više od pola miliona maraka.

Predlagač budžeta za 2012, Predsjedništvo BiH, planira izdvojiti 135.000 KM za kompjutersku opremu, a za novi namještaj predviđeno 80.000 maraka. Istovremeno je Memorijalnom centru Srebrenica odobreno mizernih 400 maraka za "kompjutersku opremu".

23.000 za foto-opremu

Generalni sekretarijat Vijeća ministara izdvojit će 387.720 KM za kompjutersku opremu.

Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova će za namještaj izdvojiti 21.900 KM, dok će Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH za ovu namjenu potrošiti 65.257 KM. Namještaj će dobiti i Konkurencijsko vijeće, vrijedan 13.680 KM, Ured za harmonizaciju i koordinaciju sistema plaćanja u poljoprivrednom i ruralnom razvoju onaj od 9.280 KM...

Najznačajnije povećanje buddžeta planirano je u Ministarstvu finansija i trezora BiH, koje je, istovremeno, kreator nacrta budžeta BiH za 2012. Ministarstvo, na čijem je čelu Nikola Špirić, potrošit će 2.074.808 KM za nabavku softvera, a 23.000 KM za nabavku fotografske opreme, objavio je Avaz.


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije