Ovo su rezultati izbora u Mostaru na osnovu projekcije promatrača

0
Radiosarajevo.ba
Ovo su rezultati izbora u Mostaru na osnovu projekcije promatrača
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Izbori u Mostaru

Izbori u Mostaru su završeni, a projekcije rezultata prvi donose promatrači političkih stranaka.

Njihove projekcije govore da će najviše vijećnika imati HDZ i Koalicija za Mostar.

Ukupno u Gradskom vijeću bi prema njihovom praćenju i analizi do sada izbrojanih glasova trebalo da bude od 13 do 15 HDZ-ovih vijećnika, 10-12 bi dobila Koalicija za Mostar, a od pet do sedam BH Blok.

Pored njih u Vijeće bi još s jednim mandatom trebalo da uđe Koalicija "Ostajte ovdje".

U Vijeće Grada Mostara ulazi 35 vijećnika od čega se 22 biraju sa šest gradskih područja, a 13 sa Centralne gradske liste. Računicu dodatno komplicira činjenica da jedan konstitutivni narod ne smije imati manje od četiri vijećnika, ni više od pet, dok bar jedan mora biti iz reda ostalih.

CIK BiH je u 9 sati objavio prve preliminarne rezultate za Centralnu gradsku listu prema kojima je najviše glasova (do tog trenutka) osvojio HDZ.

Projekcije promatrača pokazuju slično. U Gradsko vijeće bi sa Središnje gradske liste trebalo ući po 4-5 HDZ-ovih i Koalicije za Mostar. BH Blok je osvojio dva vijećnika, a "srpska lista" jednog.

Sa šest gradskih područja dolazi još 22 vijećnika, a Jugozapad daje njih sedam, Stari Grad šest, Zapad četiri, a Jug, Jugoistok i Sjever po dva.

Prema praćenju promatrača iz gradskog područja Sjever dolaze dva vijećnika Koalicije za Mostar. Iz Starog grada 2-3 njihova vijećnika, dva iz BH Bloka, i PMP jedan ili nijedan vijećnik.

S područja Jugozapad HDZ dobiva pet vijećnika, a BH Blok i Hrvatska republikanska stranka (HRS) po jednog.

Na Zapadu dva do tri vijećnika pripast će HDZ-u, jedan HRS-u i jedan ili nijedan vijećnik BH Bloku.

Na Jugu HDZ osvaja dva vijećnika, a na jugoistoku SDA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije