Ovo su novi Mamićevi dvori u Međugorju: Kraljevska vila od 500 kvadrata

2
Radiosarajevo.ba
Ovo su novi Mamićevi dvori u Međugorju: Kraljevska vila od 500 kvadrata
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Zdravko Mamić

Nekoliko radnika vidi se kroz prozor, rade na uređenju prostrane prizemnice, nisu ni pričljivi ni susretljivi. U dvorištu je nekoliko praznih paleta od opločnika, miješalica za beton, hrpa sitnog šljunka pripremljenog za postavljanje opločnika. Pokraj garaže kip je svetog Ante.

Postavljena je i klupa. S bočne strane visoki, geometrijski sazidani visoki kameni zidovi. Ni traga dinamici radova samo sedam mjeseci prije kad je desetak radnika na gornjoj ploči velebne građevine izvodilo grube građevinske radove. Lokacija je nedaleko od slapa Kravice kraj Ljubuškog, vrlo je atraktivna, a neki taj prirodni fenomen smatraju najljepšim u BiH.

Nalazi se na rijeci Trebižat i ima širinu od 120 metara i visinu od oko 28 metara. Nekoć su uz slap bili aktivni mnogi mlinovi i stupe za valjanje sukna. No, kuće su locirane i 10 kilometara od Međugorja, piše Jutarnji list.

Zemljotres u Mostaru: "Čula se tutnjava, a onda jače drhtanje"

Zemljotres u Mostaru: "Čula se tutnjava, a onda jače drhtanje"

Kad su novinari ranije bivšem izvršnom direktoru Dinama Zdravku Mamiću spomenuli tu kuću u gradnji, skočio je odmah.

“To gradi moj sin Mario, tu će on živjeti s obitelji! Pa čovječe, jesi ti normalan, ti meni crtaš metu na čelo”, rekao je u jednom trenutku Mamić.

Ali, već na prvoj benzinskoj pumpi rekli su kako doći do kuće koju gradi trenutno najpoznatiji bjegunac od hrvatskog pravosuđa i koja će prema svemu sudeći, biti njegov novi dom u Bosni i Hercegovini.

Kuće su jednostavne, minimalističke forme, nisu pretenciozne, samo su arhitektonski gledano savremene. Izričaj im je upotreba tradicionalnih materijala u savremenoj interpretaciji, primjerice lokalnog kamena.

Fotografije "kraljevske vile" Zdravka Mamića i nastavak priče o velebnom izdanju od 500 kvadrata u srcu Hercegovine pročitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije