Pogledajte najopasnije ceste u Europi: Kakvu ocjenu su dobile one u BiH

Radiosarajevo.ba
Pogledajte najopasnije ceste u Europi: Kakvu ocjenu su dobile one u BiH
Arhiv / Stanje na putevima
Tokom prethodne tri godine na području cijele Europe provedeno je opsežno istraživanje, u vezi sa opasnostima koje vrebaju vozače na cestama u svim državama Starog kontinenta.

Na taj način istraživači su imali priliku da pregledaju i testiraju cestovnu infrastrukturu gotovo svih europskih zemalja, kao i da dokumentuju broj saobraćajnih nezgoda tokom godine na cestama u pojedinim državama, na osnovu čega su sačinjeni i statistički podaci kojima se vozačima ukazuje gdje to mogu nešto ležernije voziti, a gdje moraju biti maksimalno koncentrisani i oprezni.

Istraživanjem su obuhvaćene i pojedine zemlje Azije, te su tako ceste u Kazahstanu proglašene ubjedljivo najgorim u cijelom ovom istraživanju. Najgoru ocjenu, kada je riječ o zemljama Europe, imaju Rusija i Albanija, koje su ocijenjene definitivno najteže prohodnim zemljama sa najopasnijim cestama, barem kada je riječ o cestovnom saobraćaju.

S druge strane, kao pet najprohodnijih zemalja ocijenjene su Norveška, Malta, Švedska, Velika Britanija i Švicarska, na čijim cestama se dešava najmanje saobraćajnih nezgoda.

U nastavku vam donosimo i kompletnu infografiku, koju je u okviru ovog istraživanja priredio Radio Slobodna Europa, te i sami možete pogledati gdje trebate paziti kada putuje Europom, ali i kakve su to ceste u Bosni i Hercegovini.

najopasnije_ceste_istrazivanje_rse.jpg - Pogledajte najopasnije ceste u Europi: Kakvu ocjenu su dobile one u BiH

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije