Ovo su iznosi kazni ukoliko imate ilegalni videonadzor u BiH

8
I.S.
Ovo su iznosi kazni ukoliko imate ilegalni videonadzor u BiH
Foto: Pexels / Ilustracija

Sigurno ste barem jednom do sada pomislili da bi bilo dobro, zbog sigurnosti, postaviti video nadzor na zgradu ili kuću gdje živite, možda i poslovni prostor.

Ipak, da to nije tako jednostavno, svjedočit će mnogi građani koji su se odlučili za isto - jer je, barem kako zakon nalaže, potrebna vam i dozvola za ovaj potez.

Tako će vam biti potrebna i svrha same upostave video nadzora, te je bitno ustanoviti da li su kamere neophodne, te da li možda narušava privatnost drugih građana. A kada je riječ o kaznama, ne radi se o niskim cijenama.

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Vozači, oprez: Od 1. novembra važi novo/staro pravilo, kazne u saobraćaju do 500 maraka

Vozači, oprez: Od 1. novembra važi novo/staro pravilo, kazne u saobraćaju do 500 maraka

Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH u odgovoru za portal Radiosarajevo.ba navela je kako se video nadzorom vrši pribavljanje zvučnih, vizualnih i eventualno drugih zapisa (datum i vrijeme nastanka video nadzora) i njihovo pohranjivanje.

"Video nadzor predstavlja obradu osobnih podataka kada se vrši zapis o monitoringu fizičke osobe. Pošto se radi o sistematskom prikupljanju osobnih podataka, uporaba video nadzora mora bili propisana zakonom iii je kontroloru dopušteno da ovaj vid obrade osobnih podataka koristi kao nužnu mjeru tehničke zaštite", naveli su iz Agencije te dodali:

"Kada video nadzor nije propisan zakonom, kontrolor mora odrediti svrhu njegove uspostave. Prethodno je veoma bitno uzeti u obzir načelo srazmjernosti obrade podataka, odnosno procijeniti da li je neophodno određeni prostor pokriti video nadzorom ili se svrha obrade može ostvariti na manje invazivan način".

Ovo podrazumijeva obavezu kontrolora - da za svaku pojedinačnu kameru izvrši adekvatnu procjenu opravdanosti postavljanja.

"Pored potrebe za procjenom razmjernosti obrade podataka, tj. procjene potrebe za postavljanjem video nadzora, postoji i potreba za procjenom odabira prostorija i mjesta gdje će se postaviti video nadzor, a da se bespotrebno ne narušava privatnost prisutnih. Ukoliko ima osnove za uvođenje video nadzora, kontrolor mora donijeli odluku kojom će propisati pravila obrade s ciljem poštivanja prava na zaštitu privatnosti i osobnog života nositelja podataka", rekli su u ovoj agenciji.

Poručuju i kako kontrolor vrši video nadzor dužan je na vidnom mjestu istaći obavještenje o vršenju video nadzora i kontakt putem kojeg se mogu dobiti pojedinosti o video nadzoru.

A u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka predviđene su i novčane kazne - a iznos uopće nije zanemarljiv.

"Sukladno Zakonu o zaštiti osobnih podataka novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 100.000 KM kaznit će se za prekršaj kontrolor ako vrši videonadzor, a nije donio odluku koja će sadržavati pravila obrade i/ili nije istakao obavještenje o vršenju videonadzora na vidnom mjestu", navedeno je iz Agencije.

Nijedan stambeni objekat, zgrada, ustanova, banka, bolnica, pošta, tržni centar, gradska uprava ne može vršiti video nadzor nad osobama ako nema vidno istaknutog obavještenja o njegovom sprovođenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije