Ovo je lista lijekova koji će biti jeftiniji

Radiosarajevo.ba
Ovo je lista lijekova koji će biti jeftiniji
Kada u BiH počne primjena novog pravilnika koji regulira maksimalne veleprodajne cijene lijekova koji se izdaju na recept, ovi lijekovi u prosjeku će biti jeftiniji za deset posto.

Međutim, to ne znači da će cijene svih ovih lijekova biti manje tek za toliko, navodi PDP.

Kako objašnjavaju iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, neki lijekovi će pojeftiniti i za 50 posto, neki i više od toga, dok drugi neće uopće biti jeftiniji, jer se već plaćaju po cijeni koja je manja od maksimalne određene novim pravilnikom.

„Pravilnik se odnosi samo na lijekove na recept, a oni nose otprilike 80 posto tržišta, što je vrijednost oko 520 miliona KM. Ušteda od prosječno deset posto o kojoj se govori odnosi se na taj iznos koji se izdvaja za lijekove na recept godišnje, odnosno računa se da će fondovi, bolnice i ostali uštedjeti oko 50 miliona KM na godišnjem nivou“, navode iz Agencije.

Nakon ovog početnog pojeftinjenja, očekuju se i dodatne uštede na lijekovima, jer će se tržišna utakmica nastaviti među veleprometnicima, koji će cijene spuštati i ispod maksimalne cijene, smatraju u Agenciji, navode na stranici PDP-a.

PDP donosi primjere nekih lijekova koji će početkom naredne godine promijeniti cijene.

Foto: PDP - Ovo je lista lijekova koji će biti jeftiniji

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije