Jutros u Sarajevu hapšenja zbog međunarodnog kriminala

Radiosarajevo.ba
Jutros u Sarajevu hapšenja zbog međunarodnog kriminala
Rano jutros policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su realizaciju policijske akcije pod kodnim nazivom Twins, a koja se provodi na teritorijima BiH, Srbije, Austrije i Njemačke.

Na teritoriji naše države, prema nalozima Suda i Tužilaštva BiH, akcija je provedena na području Sarajeva, a u njoj su učestvovali policijski službenici Ministarstva za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo i SIPA-e.

Tokom akcije obavljeni su pretresi objekata na više lokacija, a uhapšeno je osam osoba koje se dovode u vezu s krivičnim djelima međunarodne trgovine ljudima, međunarodnog navođenja na prostituciju i pranjem novca. Sumnjiči ih se, prema zvaničnom saopćenju, da su duži vremenski period, iskorištavajući njihov težak socijalni položaj, vrbovali više mlađih ženskih lica s područja Srbije i BiH kako bi ih u Njemačkoj i Austriji prisiljavali da se bave prostitucijom.

Organizatori lanca prostitucije imali su već unaprijed razrađen sistem vrbovanja, te su putem interneta nudili usluge prostitucije dok su, s druge strane, djevojke koje bi pokušale izaći iz ovog lanca bile izložene prijetnjama, psihičkom i fizičkom zlostavljanju.

Akciju je provela SIPA u saradnji sa Službom za borbu protiv organiziranog kriminala MUP-a Srbije, Tužilaštvom za organizirani kriminal Srbije i MUP-om Hrvatske, budući da su u isto vrijeme kada i u Sarajevu vršena hapšenja i pretresi na više lokacija u Srbiji, Austriji i Njemačkoj.

SIPA je ovom akcijom pokazala da je spremna suočiti se s najsloženijim oblicima međunarodnog organiziranog kriminala, a kako su izgledala hapšenja i pretresu jutros u Sarajevu - pogledajte u nastavku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije