Ovako je govorila nana Fata: Ako ima zakona, vjerujem da će ukloniti crkvu

1
Radiosarajevo.ba
Ovako je govorila nana Fata: Ako ima zakona, vjerujem da će ukloniti crkvu
FOTO: Radiosarajevo.ba / Nana Fata dočekala pravdu konačno

Srpska pravoslavna crkva iz dvorišta nane Fate Orlović u Konjević polju trebala je biti izmještena najkasnije do 1. aprila prošle godine. Međutim, to se nije desilo sve do danas.

U ranim jutarnjim satima konačno su nakon dugogodišnje borbe počeli radovi u dvorištu nane Fate i crkva će biti uklonjena, a njenoj sreći nema kraja.

Podsjetimo, Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH kazao je da će se na proljeće krenuti s uklanjanjem crkve.

"U proljeće? A jesu li odredili datum?“, rekla je tada nana Fata za Radiosarajevo.ba.

Na pitanje odakle joj snaga za ovako dugu borbu, kazala je da se često razboli.

"Ma razbolim se sad – pa sad. Ako ima zakona i ako su ljudi, vjerujem. Ako nisu, ne mogu vjerovati. Trebaju to da urade, jer nije to šala“, govorila je tada nana Fata.

Kazala je i kako nikad nije rekla da joj pravoslavna crkva smeta.

Nikad, ni danas mi ne smeta. Samo mi smeta u mojoj avliji. Borila sam se, valja 20 ljudi služiti i slušati i ja sam ono dobila“, govorila je Fata Orlović.

Evropski sud za ljudska prava 1. oktobra 2019. godine je donio odluku, odnosno konačnu presudu kojom se nalaže da BiH mora izvršiti odluke kojima se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević Polju.

Sud je utvrdio kako je propust "vlasti da ispoštuju konačne i obavezujuće odluke iz 1999. i 2001. godine kojima je utvrđeno pravo na povrat predmetne imovine u posjed podnositelja predstavke, a za koji Vlada RS nije ponudila nikakvo opravdanje, imao za posljedicu ozbiljno narušavanje njihovog prava na imovinu".

Potpuno bespravno Srpska pravoslavna crkva je u dvorištu Fate Orlović 1996. godine izgradila objekat koji je do danas netaknut stajao na istom mjestu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije