Njemački avion A319CJ danas je obavio promatrački let iznad Bosne i Hercegovine - evo o čemu se radi

1
Radiosarajevo.ba
Njemački avion A319CJ danas je obavio promatrački let iznad Bosne i Hercegovine - evo o čemu se radi
Foto: Ministarstvo odbrane BiH / Obavljen promatrački let po ugovoru 'Otvoreno nebo'

Najavljeni promatrački let u okviru Ugovora "Otvoreno nebo", obavljen je u srijedu, 6. septembra 2023. godine nad Bosnom i Hercegovinom, uz učešće inspektora za kontrolu naoružanja iz sastava oružanih snaga Ujedinjenog Kralјevstva, Kanade, Češke, Švedske i Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo odbrane i Oružane snage naše zemlje su, u saradnji s Ministarstvom vanjskih poslova BiH, Ministarstvom komunikacija i transporta BiH te Međunarodnim aerodromom Sarajevo, realizirali ovaj let promatračkim avionom iz sastava ministarstva odbrane, odnosno oružanih snaga Savezne Republike Nјemačke.

Radi se o putničkom avionu Airbus A319CJ posebno opremljenom senzorima i kamerama za snimanje teritorija po ugovoru "Otvoreno nebo". Snimanje je obavljeno iznad cijele Bosne i Hercegovine, s polijetanjem s Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Ugovor "Otvoreno nebo" predstavlјa jedan od sigurnosnih aranžmana, koji zemlјama potpisnicama omogućuje snimanje teritorija zemlјe iznad koje se obavlјa promatrački let, u cilјu pribavlјanja podataka o vojnim snagama i njihovim aktivnostima. Svrha Ugovora je izgradnja i razvijanje povjerenja među potpisnicama.

Bosna i Hercegovina je pristupila ovom Ugovoru 2003. godine. Od tada, u suradnji sa ostalim članicama, aktivno sudjeluje u realizaciji promatračkih letaova, kako iznad teritorija BiH, tako i iznad teritorija ostalih zemalјa članica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije