Otvoreni univerzitet: Svi smo bili robovi ovog nakaradnog sistema

Radiosarajevo.ba
Otvoreni univerzitet: Svi smo bili robovi ovog nakaradnog sistema

"Otvoreni univerzitet" pokrenut je ponovo u Sarajevu u, kako su naveli organizatori, kontekstu trenutnih društvenih i političkih dešavanja u Bosni i Hercegovini i ocjenu da su, uz proteste i plenume, javne rasprave iznimno važne u ovom trenutku.

Na sinoćnoj javnoj raspravi na temu "Direktna demokratija i emancipacijske prakse" govornici su biliDamir Arsenijević, Asim Mujkić, Zoran Ivančić, Srećko Horvat i Zlatiborka Popov-Momčinović, a moderator je bio Igor Štiks.

Od sinoć, svakim danom s početkom u 20 sati će se održavati javne rasprave u Historijskom muzeju BiH.

Kako su govornici istakli, cilj je da se uz pomoć akademske zajednice i prijatelja iz inozemstva pokuša artikulirati razumijevanje socijalnog i političkog konteksta u kojem se naša zemlja našla u posljednjih sedam dana.

“Ovo je pokušaj da se našim građanima daju neki novi pojmovi, vokabulari unutar kojih mogu da razumiju pozicije i situaciju u kojoj su se našli. Navikli smo na pojmove etničkog identiteta koji više ne važe, a ovdje se daju drugi pojmovi koji više nalikuju identitetu klase”, kazao je Mujkić u izjavi za Fenu.

Prema mišljenju Zlatiborke Popov-Momčinović, pojam emancipacije u rimskom periodu značio je "kad gospodar oslobodi svoga roba", a taj pojam je aktualan u trenutnoj situaciji, jer "vidimo da smo svi mi građani bili robovi ovog nakaradnog etnonacionalnog, otuđenog sistema".

“Ta naša emancipacija se ogleda kroz oslobođenje građana kroz oblike neposredne demokratije, odnosno pokušaj da na direktan način utičemo na procese donošenja odluka u našem društvu”, kazala je Popov-Momčinović.

Dodala je da iako je emancipacija višeznačna, ovdje je suština da su građani obezvlašćeni, te je i ovo način da se i akademska zajednica oslobodi okova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije