Otvorena najveća izložba o islamskoj kulturi u BiH: Stigli Nikšić, Čavara, Uk, Ganić, Zvizdić...

3
Radiosarajevo.ba
Otvorena najveća izložba o islamskoj kulturi u BiH: Stigli Nikšić, Čavara, Uk, Ganić, Zvizdić...
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Husein ef. Kavazović

Pod nebom vedre vjere - Islam i Evropa u iskustvu Bosne multimedijalni je prikaz naše bogate zaostavštine i višestoljetnog postojanja, ona za nas, za bosanskohercegovačku, regionalnu i evropsku kulturnu i najširu javnost predstavlja istinski kulturni događaj, poručio je večeras u Sarajevu reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Reisul-ulema Kavazović prisustvovao je svečanom otvorenju ove najveće izložbe o islamskoj kulturi u Bosni, gdje se prigodno obratio prisutnim zvanicama, među kojima su vjerski i državni predstavnici naše zemlje, predstavnici diplomatskog kora i javnog života u Bosni i Hercegovini i regiji, te priznati domaći i međunarodni stručnjaci i umjetnici.

"Izložba dokumentirano i raskošno predstavlja višestoljetno prisustvo islama i Bošnjaka u kulturnom, naučnom, obrazovnom, umjetničkom, graditeljskom i javnom životu Bosne i Hercegovine i Evrope, našu sposobnost za zajedništvo, dijalog i život u susretanjima i razmjenama s drugima", kazao je reisul-ulema.

Teška nesreća u BiH: U sudaru automobila i kamiona poginulo dijete

Teška nesreća u BiH: U sudaru automobila i kamiona poginulo dijete

Naveo je da fundus izložbe predstavlja značajan poticaj i doprinos radu budućeg muzeja islamske kulture i umjetnosti, koji Islamska zajednica osniva. 

Nihad Uk
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Nihad Uk

"Vjerujemo da će naše društvo pozdraviti javni, kulturni i obrazovni značaj muzeja koji i nas vodi u ovom naumu. U tom pogledu očekujemo vašu podršku, kao i podršku naših prijatelja iz Evropske unije i muslimanskog svijeta", kazao je reisul-ulema Kavazović.

Kako je naglasio, "među eksponatima na ovoj izložbi imamo priliku otkriti sami sebe i dinamičnost i otvorenost našeg povijesnog bića, našu ukorijenjenost u nebeskoj vedrini islamskog afirmativnog stava prema životu na ovom svijetu i u ovom posvećenom evropskom prostoru koji se zove Bosna". 

"Izložba je jedinstvena prilika da sami sebe upoznamo i, kako je i red, predstavimo drugima. I više od toga: izložba je prilika da i Evropa bolje upozna sebe, da otkrije svoje naslijeđe i pluralne korijene vlastite budućnosti. Mi namjeravamo njene postavke predočiti i nekim muslimanskim i zapadnoevropskim gradovima i zemljama. U 23 sekcije, odnosno tematske cjeline izložbe susreću se naša prošlost i sadašnjost, ono što smo bili, što jesmo i čemu težimo, susreću se islam i Evropa, islamska i druge religijske tradicije, istok i zapad, susreću se tuga i radost, uspjesi i padovi, vječno i prolazno, asketsko i hedonističko", akcentirao je reisul-ulema.

Ejub Ganić i Rifat Škrijelj
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Ejub Ganić i Rifat Škrijelj

U obraćanju je ocijenio da je susretanje najvažnija tema ove izložbe

"Uvjereni smo da svi iz nje možemo mnogo naučiti. Nadamo se da će ona i njena dvojezična monografija biti značajan podsticaj i inspiracija za velika djela i jačanje identiteta našeg muslimanskog evropejstva; vjerujemo i dovoljno je da se vidi kakvi smo i kakvi smo bili. Uprkos teškim iskušenjima, gorkim iskustvima i prijetnjama, mi gledamo u budućnost s nadom i optimizmom. Mi nastavljamo živjeti pod nebom vedre vjere", poručio je reisul-ulema Kavazović.

Safet Softić i Nermin Nikšić
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Safet Softić i Nermin Nikšić

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije