Otvoren novi fond za jugoistočnu Evropu

Radiosarajevo.ba
Otvoren novi fond za jugoistočnu Evropu

Predstavnici Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) prezentirali su danas predstavnicima državnih institucija, općina, razvojnih agencija i privrednih komora Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu (ORF) putem kojeg ove organizacije mogu aplicirati na četiri aktivna fonda koji se odnose na područje vanjske trgovine, modernizacije općinskih poslova, pravne reforme i energetske efikasnosti.

Menadžer ORF-a Martin Marschke kazao je danas novinarima da se ovaj fond odnosi na regionalnu saradnju, što podrazumijeva učešće više zemalja u regionu, za razliku od bilateralnih sporazuma koji se sklapaju s pojedinačnim zemljama.

BiH stoga ne može sama učestvovati u ovim fondovima i kandidirati se za projekt nego ona to mora raditi u saradnji najmanje dviju zemalja iz regiona, a svi projekti su na principu grantova tj. nepovratnih sredstava.

Marschke, međutim, nije mogao specificirati koliko sredstava će biti izdvojeno za projekte u kojima BiH učestvuje, ali za male projekte najviše je moguće izdvojiti 500.000 eura, a za veće projekte na bilateralnoj osnovi od dva do tri miliona eura.

Ovu prezentaciju fonda organizirala je Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH, koja će biti u svojstvu koordinatora između partnera iz BiH i GIZ-a kao i pružati savjetodavnu ulogu tamo gdje direkcija ima mandat.

Šef odsjeka za bilateralnu saradnju pri Direkciji za evropske integracije Midhat Džemić naglasio je da aplikanti iz BiH moraju poštovati posebne procedure koje propisuje GIZ, a oni će kasnije utvrditi koliko projekt koji se aplicira ostvarivati ciljeve ovog fonda.

Džemić je dodao da BiH može koristiti fondove IPA I i IPA II sve dok ne dobije status kandidata, kada će moći aplicirati i na ostale IPA fondove.

Ovaj fond podržat će aktivnosti regionalne saradnje u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji, a partneri jugoistočne Evrope osim BiH su Albanija, Hrvatska, Makedonija, Crne Gora, Srbija i Kosovo.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije