Otvoren autoput Doboj - Prnjavor: 'Izgradili smo 9. januar, idemo svojim putem'

Radiosarajevo.ba
Otvoren autoput Doboj - Prnjavor: 'Izgradili smo 9. januar, idemo svojim putem'
/ Foto: RTRS
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić otvorili su i pustili u saobraćaj auto-put '9. januar' Banjaluka - Doboj, dionica Doboj - Prnjavor.

Svečanosti su prisustvovali najviši predstavnici Republike Srpske i delegacija Srbije koju je predvodio premijer Aleksandar Vučić.

Ceremonija je održana pod sloganom 'Izgradili smo 9. januar, idemo svojim putem' ispisanim na asfaltu, a na početku su intonirane himne RS-a (Moja republika) i Srbije (Bože pravde).

"Ovaj autoput s ponosom nosi naziv najvažnijeg datuma za RS - 9. januara. Autoputevi su ključ opstanka srpskog naroda. Ova cesta će ojačati veze Banjaluke sa ostatkom RS-a i Srbijom. Bit će bolja putna komunikacija i sa Sarajevom jer će ojačati veze između ova dva glavna grada", rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS-a i bivši ministar saobraćaja u Vladi manjeg bh. entiteta.

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da autoput nije pravljen za tenkove.

"Došao sam zbog jedne od najmudrijih stvari koje neko može da uradi. Izgraditi put, znači znati kuda ideš. Čestitam vam ovih velikih 36 kilometara koje su put u budućnost jer sada svaki investitor može da dođe. Nikada nemojte da posumnjate ni jednog sekunda u našu ljubav i odanost prema Republici Srpskoj", rekao je Vučić.

Posljednji je za govornicu izašao predsjednik RS-a Milorad Dodik.

"Ponosan sam na sve naše ljude i čestitam narodu Republike Srpske na ovoj velikoj radnoj pobjedi. Ponosan sam i što sam usmjerio svoje aktivnosti ka izgradnji mreže auto-puteva. Sada ćemo se brže kretati i integrisati ove naše krajeve", poručio je predsjednik manjeg bh. entiteta.

Izgradnja prve dionice autoputa trajala je četiri godine, a finansirana je kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 185 miliona eura.

Izvođač radova bio je konzorcijumom firmi 'Integral inženjering' Laktaši i 'Granit' Skoplje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije