Otvaranje obnovljene Sultan Selimove džamije

Radiosarajevo.ba
Otvaranje obnovljene Sultan Selimove džamije

Nakon sedmogodišnje obnove u Knežini kod Sokoca 4. septembra bit će otvorena novoizgrađena Sultan-Selimova džamija - Selimija.

Radi se o vjerskom objektu koji je porušen 1992. godine i koji predstavlja jednu od najstarijih i najljepših džamija u zemlji.

Podignuta je u vrijeme sultana Selima I od 1512. do 1520. godine, a mještani su je, s ponosom, upoređivali sa banjalučkom "Ferhadijom".

Bivša FNRJ stavila je ovu džamiju 1951. godine pod zaštitu države, a "Selimija" je 2004. godine uvrštena i na listu nacionalnih spomenika BiH.

Na mjestu gdje je srpska vojska 1992.porušila raniji biser islamske arhitekture podignuta je nova bogomolja, koja svojim izgledom u cjelosti odgovara porušenoj džamiji.

Stručnjaci Zavoda za izgradnju grada Sarajeva, kao i majstori sarajevske kompanije HMS, tokom cijele obnove vodili su računa da novi objekat u potpunosti odgovara ranijem.

Sredstva za obnovu ovog vrijednog kulturnog i vjerskog objekta osigurana su kroz dobrovoljne priloge građana iz cijele BiH i dijaspore, a finansijsku podršku pružilo je, uz ostale donatore, i Ministarstvo za povratak raseljenih i izbjeglih u Vladi RS-a. 

Kako je najavljeno, džamiju će otvoriti reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić, koji je prije sedam godina položio kamen temeljac, a planiran je dolazak više hiljada vjernika iz tog kraja, te iz Sarajeva, Olova, Visokog i drugih mjesta.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije