Otvara se najmoderniji staklenik u regiji

Radiosarajevo.ba
Otvara se najmoderniji staklenik u regiji

Najmoderniji staklenik na teritoriji Zapadnog Balkana smješten je u Šekovićima,  na prvom eko-pogonu specijalizovanom za proizvodnju visokokvalitetnog organskog ljekobilja, meda i košnica. Ceremonija otvaranja ovog objekta bit će održana u utorak, 21. juna 2011. godine sa početkom u 14:00 sati na platou Bišina, Opština Šekovići.

Fondacija Mozaik, uz podršku donatora Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), primjenjuje projekat “EkoBilje - Osnaživanje žena kroz organsku proizvodnju ljekobilja” ukupne vrijednosti 2,9 miliona KM. Partneri projekta su EkoMozaik i Opština Šekovići.

Prostor bivše kasarne je potpuno promijenio namjenu i tu se sada nalazi moderni staklenik koji se prostire na 5.017 m2. Kroz proizvodnju lavande i medonosnog bilja namijenjenog za ispašu pčela biće uposleno do 100 žena iz ruralnih zajednica općina Šekovići, Živinice i Osmaci. Trenutno su uposlene 62 sezonske radnice. Pored proizvodnje ljekobilja u stakleniku će se proizvoditi organsko povrće i voće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije