Otvara se Centar za maloljetne prijestupnike

Radiosarajevo.ba
Otvara se Centar za maloljetne prijestupnike

Već godinama je na području KS izražena potreba za disciplinskim centrom za maloljetne prijestupnike. Maloljetnički kriminal je u porastu, a od ubojstva Denisa Mrnjavca aktualizirano je nepostajanje adekvatnih prostora u kojima bi maloljetni delinkventi mogli proći kroz proces edukacije i rehabilitacije.

Prošle godine je na području BiH registrirano 1.405 maloljetnih prijestupnika, a mnogi od njih trebali bi biti smješteni u novoizgrađenom objektu u sarajevskom naselju Bare. 

Zvanično otvaranje Kantonalne javne ustanove „Disciplinski centar za maloljetnike” najavljeno je za utorak 15. maja. Kanton Sarajevo za ovu je za kupovinu, sanaciju i adaptaciju ovog objekta putem Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, izdvojio oko 1.300.000 KM.

"Preseljenjem u novi objekt smještajni kapaciteti za maloljetnike će biti povećani za oko 50 posto, što će biti dovoljno za njihov cjelodnevni i poludnevni boravak u Centru" , kazao je Direktor Samir Suljagić, te istakao da je u ovoj ustanovi, koja je do sada bila u iznajmljenim prostorijama u Hotonju,  dosada bilo smješteno oko 200 štićenika.

Samiro Suljagić nedavno je za Avaz izjavio da će u ovoj ustanovi biti smješteno pet djevojaka zbog počinjenih razbojništava i 29 mladića zbog nasilja, nanošenja teških i lakših tjelesnih povreda, zloupotrebe narkotičnih sredstava i razbojništava.

U sklopu novog objekta bit će prostorije za dnevni boravak i radno-okupacionu terapiju, učionica za obrazovne aktivnosti, kao i prostori za individualni i grupni rad, sportske aktivnosti, te administrativne poslove. Na prvom spratu nalazi se i prostor predviđen za botaničku baštu u kojoj će štićenici Disciplinskog centra razvijati kreativne i radne sposobnosti i navike.

Ukupna površina objekta je 618 kvadratnih metara, uz pripadajućih 400 kvadratnih metara dvorišta.

Na području FBiH ovakvi centri postoje u Tuzli i Sarajevu, te jedan u Tešnju koji radi na bazi poludnevnog poravka. U RS ne postoji nijedna ovakva ustanova.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije