Otvara se konzulat Ujedinjenih Arapskih Emirata u Sarajevu

3
Radiosarajevo.ba
Otvara se konzulat Ujedinjenih Arapskih Emirata u Sarajevu
Foto: Vlada KS / Adnan Delić

Na današnjoj sjednici Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata donesena je odluka o otvaranju konzulata ove zemlje u Bosni i Hercegovini sa sjedištem u Sarajevu.

Tim povodom, ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić saopćava da je otvaranje ove konzulata direktna posljedica učešća Bosne i Hercegovine na svjetskoj izložbi Expo 2020 u Dubaiju.

“Bosna i Hercegovina bila je šest mjeseci praktično izložena u Dubaiju i mnogi zvaničnici Ujedinjenih Arapskih Emirata posjetili su naš paviljon, a među njima i Abdullah bin Zayed Al Nahyan, ministar vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata s kojim smo razgovarali upravo o otvaranju konzulata njihove zemlje u našoj domovini”, podsjetio je ministar Delić.

Šta kaže OHR o antidržavnim potezima NSRS i Milorada Dodika?

Šta kaže OHR o antidržavnim potezima NSRS i Milorada Dodika?

BiH uspostavila diplomatske odnose sa još jednom državom u svijetu

BiH uspostavila diplomatske odnose sa još jednom državom u svijetu

Tokom boravka u Dubaiju Delić se susreo i sa Reem Al Hashimy, ministricom za međunarodnu saradnju Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje UAE.

“Obzirom da je Al Hashimy ministrica za međunarodnu saradnju, i sa njom smo tada potencirali razgovore o otvaranju konzulata UAE u glavnom gradu BiH, jer znamo da je to temelj za razvoj održivih političko – ekonomskih odnosa između naših zemalja, ali i okolnost koja će u mnogome olakšati i unaprijediti saradnju kako u oblasti investicija, tako i svim drugim oblastima", dodao je ministar Delić.

Podsjećamo i da su se tokom mjeseca augusta ministri Delić i Osmanović sastali s ambasadoricom Ujedinjenih Arapskih Emirata Nabilom Alshamsi u Sarajevu, te da se i tokom tog susreta razgovaralo o sve izvjesnijem otvaranju konzulata Emirata u Sarajevu.

Ministar Delić je podsjetio da su oni već tada znali da je to skoro gotova stvar, kao i da je ambasadorica istakla kako je Expo prilika koja će mnogo pružiti našoj domovini.

“Tražili ste priliku, dobili je i uspjeli ste i ja vam na tome čestitam. To je bio pravi početak”, kazala je tada ambasadorica Alhamsi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije