Otkriveno spomen-obilježje ubijenim mještanima sela Gorica

Anadolija
Otkriveno spomen-obilježje ubijenim mještanima sela Gorica
Otkrivanjem spomen-obilježja ubijenim Bošnjacima iz sela Gorica, obilježene su 24 godine od zločina koji su počinili pripadnici jedinice iz sastava brigade HVO “Herceg Stjepan“.

U jednom danu, 25. aprila 1993. godine, u ranim jutarnjim satima ubijeni su Mirsad Gabela, Senad Hanić (ubijen pa zapaljen) i Zaim Keško. Isti dan ranjen je Šefkija Šteta, koji je podlegao nakon teških muka u logoru Buturović Polje.

Nekoliko dana poslije nakon što su opljačkali i počeli paliti selo, u porodičnoj kući, živa a nepokretna zapaljena je starica Đemila Dedić, dok je na kućnom pragu svirepo ubijena starica Zejna Zalihić, navodi se iz Saveza logoraša u BiH.

Nakon torture i ubistava u selu, 137 zarobljenih Goričana odvedeno je i zatočeno u logor Buturović Polje, koji je kao takav evidentiran od Međunarodnog crvenog križa.

Na 24. godišnjicu zločina u selu Gorica okupili su se članovi porodica stradalih, preživjeli logoraši, kako bi otkrili spomen-obilježje. Događaj je održan u organizaciji Saveza logoraša u BiH i Udruženja logoraša općine Konjic, uz poruku “Da se ne zaboravi - da se ne ponovi“.

Za navedene zločine do danas niko nije procesuiran.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije