Otkriveno koliko koštaju vozila Predsjedništva BiH: Cifra je astronomska

5
Radiosarajevo.ba
Otkriveno koliko koštaju vozila Predsjedništva BiH: Cifra je astronomska
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Godišnji finansijski izvještaj Predsjedništva BiH za 2021. otkriva i nevjerovatnu vrijednost motornih vozila kojim ova institucija raspolaže, čak 2,9 miliona maraka.

Broj automobila nije naveden. Međutim, prema posljednjem objavljenom revizorskom izvještaju za Predsjedništvo BiH za 2020. godinu, ova institucija je raspolagala s 39 vozila, od kojih je jedno vozilo posuđeno za potrebe člana Predsjedništva iz RS, Milorada Dodika.

Prema Finansijskom izvještaju za prošku godinu, Predsjedništvo nije kupovalo nova vozila, pa je pretpostaviti da je i sada broj isti. Za potrebe kabineta članova Predsjedništva korištena su 23 vozila, dok su preostala vozila korištena za potrebe Sekretarijata.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Poređenja radi, Generalni sekretarijat Savjeta ministara BiH je, prema posljednjem revizorskom izvještaju, imao na raspolaganju devet vozila, Parlamentarna skupština 13, Ministarstvo finansija i trezora šest, Ministarstvo komunikacija i transporta devet, piše Srpskainfo

"U skladu s internim pravilnikom, vozila koja se koriste za potrebe članova Predsjedništva i šefova kabineta te generalnog sekretara su izuzeta od vođenja dnevne evidencije korištenja. Za ova vozila upisuje se samo početno stanje kilometar sata i završno stanje na kraju mjeseca. Provedenom revizijom smo konstatovali da se za ukupno 11 vozila ne vodi dnevna evidencija o korištenju vozila.

Za ova vozila su utrošena značajna finansijska sredstva za troškove održavanja i goriva. S obzirom na navedeno, nismo se mogli uvjeriti u racionalno i namjensko korištenje navedenih vozila", pišu revizori u izvještaju koji je prije dva dana bio na razmatranju u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Revizorski izvještaji institucija BiH za 2021. očekuju se ovog ljeta.

Čini se da ni gorepomenuti broj službenih automobila nije bio dovoljan za potrebe Predsjedništva BiH, pa je u prošlogodišnjem finansijskom izvještaju navedeno da ja za iznajmljivanje automobila potrošeno više od 19.000 KM.

U skladu s tim, porasli su i troškovi putovanja u odnosu na godinu dana ranije – 418.744 KM naspram 383.853 KM. Skočili su troškovi smještaja za službena putovanja po BiH i u inostranstvu, troškovi dnevnica i putarina u BiH i inostranstvu… Vozila su "progutala" za 31.600 KM više dizela, za oko 5.000 KM više benzina. Ukupna reprezentacija (hrana i piće) na nivou Predsjedništva BiH je sa 103.000 KM skočila na više od 120.000 KM…

Od ostalih većih cifara, Predsjedništvo BiH je na spisak stalnih sredstava stavilo zgrade od 17,5 miliona KM, namještaj 569.000 KM, kompjuterska oprema 896.000 KM, djela likovnih umjetnika 265.000 KM, inventar 269.000 KM, softveri 70.000 KM…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije