Otežano izdavanje bh. pasoša u dijaspori

Radiosarajevo.ba
Otežano izdavanje bh. pasoša u dijaspori

Posljednjih dana u Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine stigao je veliki broj upita bh. državljana koji žive i borave u inostranstvu, a koji se odnose na pitanje otežanog funkcioniranja izdavanja putnih isprava BiH u diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) BiH. 
Problemi koji su uočeni, počevši od 4. juna, odnose se na nemogućnost korisnika sistema da se logiraju ni na jedan od tri servera za unos zahtjeva i distribuciju pasoša, kao ni za akviziciju biometrijskih podataka

Nakon izvršenih internih pregleda komunikacija iz Ministarstva vanjskih poslova BiH prema diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u kojima se vrši izdavanje putnih isprava, zaključeno je da do smetnji dolazi na aplikacijskom nivou, te je u vezi s tim više puta kontaktirana Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka - Regionalni centar Sarajevo. 

MVPBiH je obaviješten da je problem funkcioniranja sistema zabilježen na svim lokacijama, u DKP mreži i u zemlji, te da Agencija radi na otklanjanju zastoja, prenosi Fena

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije