Osumnjičenima za ratne zločina kod Štrbaca određen pritvor od 30 dana

Radiosarajevo.ba
Osumnjičenima za ratne zločina kod Štrbaca određen pritvor od 30 dana

Viši sud u Beogradu odredio je u petak na prijedlog Tužiteljstva za ratne zločine pritvor do 30 dana osumnjičenima da su 1993. godine sudjelovali u otmici i ubistvu 20 putnika iz voza kod mjesta Štrpci. 

Sudac za prethodni postupak Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu donio je rješenje i odredio pritvor Gojku Lukiću, Ljubiši Vasiljeviću, Dušku Vasiljeviću, Ivanu Lipovcu i Dragani Đekić zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, rekla je glasnogovornica suda Branislava Puzić za Tanjug.

FOTO: U BiH i Srbiji uhapšeno 15 osumnjičenih za ratni zločin u Štrpcima

Pritvor je okrivljenima određen zbog opasnosti od bijega, kao i zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će boravkom na slobodi ometati postupak utjecanjem na svjedoke, dodala je Puzić. 

U petak je tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević donio je naredbu o provođenju istrage protiv pet osumnjičenih, a u BiH je također uhićeno 10 osumnjičenih za isti zločin. 

Oni se terete da su izveli iz voza 20 putnika, građana tadašnje SRJ, od kojih je 18 bilo bošnjačke, jedan hrvatske nacionalnosti i još jedna osoba, strani državljanin, najvjerojatnije afričkog ili arapskog podrijetla, koja nikada nije identificirana. 

Odveli su ih u školu u Prelovu, opljačkali i pretukli, da bi ih potom odveli do napuštene kuće blizu obale rijeke Drine. 

Hicima iz vatrenog oružja ubili su Esada Kapetanovića, Ilijaza Ličinu, Fehima Bakiju, Šeća Softića, Rafeta Husovića, Halila Zupčevića, Senada Đečevića, Jusufa Rastodera, Ismeta Babačića, Tomu Buzova, Adema Alomerovića, Muhedina Hanića, Safeta Preljevića, Džafera Topuzovića, Rasima Ćorića, Fikreta Memovića, Fevziju Zekovića, Nijaza Kajevića i Zvezdana Zuličića. 

U okolici jezera Perućac su 2010. godine pronađeni i identificirani posmrtni ostaci otetih Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera, Halila Zupčevića i Ilijaza Ličine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije