Osuđen bivši načelnik Velike Kladuše

2
Radiosarajevo.ba
Osuđen bivši načelnik Velike Kladuše
Foto: Arhiv / Edin Behrić

Općinski sud u Velikoj Kladuši donio je 16. augusta presudu kojom je osudio, bivšeg načelnika Općine Velika Kladuša Edina Behrića, na kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci za krivično djelo zloupotreba položaja.

Istovremeno je određeno da se ta presuda neće izvršiti ako, u roku od jedne godine i šest mjeseci od pravosnažnosti presude, ne počini novo krivično djelo.

"Kantonalno tužilaštvo podiglo je, 19.07.2022. godine, optužnicu protiv Edina Behrića i stavilo mu na teret da je 05.05.2015. godine u svojstvu službene osobe - načelnika Općine Velika Kladuša, svjestan da svojim postupanjem iskorištava službeni položaj i ovlaštenja koja su mu povjerena članom 27. Zakona o lokalnoj samoupravi USK-a („Službeni glasnik USK-a broj 8/11“) i članom 43. Statuta Općine Velika Kladuša („Službeni glasnik Općine Velika Kladuša broj 12/11“ )

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

temeljem kojih je bio ovlašten za provođenje zakona i drugih propisa kao i donošenje akata iz svoje nadležnosti te da na takav način postupa protivno interesima i ciljevima službe, a što je i htio, zaključio Ugovor o nabavci pravnih usluga sa advokatom iz Bihaća a kojim protipravnim ugovorom je istog obavezao da za potrebe Općinskog organa uprave Općine Velika Kladuša vrši pravne usluge izrade akata, pravnih mišljenja i drugih upravnih dokumenata koje donosi načelnik Općine", navodi se u saopćenju.

Behrić je istovremeno oštetio budžet Općine Velika Kladuša u visini isplaćenih usluga, u iznosu od 5.850 KM, navodi se.

"Kao službena osoba u Federaciji BiH iskorištavanjem službenog položaja drugom pribavio korist i drugom nanio štetu. Protiv te presude stranke imaju pravo izjaviti žalbu Kantonalnom sudu u Bihaću", saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva USK.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije