Osuđeni za zločine pušteni na slobodu

Radiosarajevo.ba
Osuđeni za zločine pušteni na slobodu

Apelaciono vijeće Suda BiH uvažilo je žalbe branilaca optuženih Zorana Babića, Milorada Škrbića, Dušana Jankovića i Željka Stojnića, te ukinulo prvostepenu presudu kojim su četverica optuženih osuđeni na ukupno 86 godina zatvora zbog zločina na Korićanskim stijenama 1992. godine.

Optuženima je ukinut pritvor, ali i zatraženo ponovno aktiviranje mjera zabrane napuštanja zemlje koje su važile prije određivanja pritvora.

Vijeće je odbilo žalbu Tužilaštva BiH na oslobađajući dio presude u odnosu na optuženog Milorada Radakovića i potvrdilo presudu u tom dijelu. Optuženi Radaković oslobođen je optužbe zbog nedostatka dokaza da je počinio krivično djelo za koje su ga optužili.

Apelaciono vijeće je Babiću, Škrbiću, Jankoviću i Stojniću ukinulo pritvor, određen rješenjem prvostepenog vijeća po izricanju prvostepene presude, a radi obezbjeđenja prisustva optuženih odlučilo da i dalje postoji potreba da im se izreknu mjere zabrane, koje su bile na snazi prije određivanja pritvora.

Potsjetimo, Sud BiH izrekao je 21. decembra 2010. godine prvostepenu presudu, prema kojoj su Babić i Škrbić osuđeni na zatvorsku kaznu po 22 godine, Janković na 27,  a Stojnić na 15 godina zatvora.


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije