Osuđeni ratni zločinac nastupa po crkvama (i to nikom nije čudno)

Radiosarajevo.ba
Osuđeni ratni zločinac nastupa po crkvama (i to nikom nije čudno)
Arhiv / Dario Kordić
Jučer popodne, u crkvi sv. Leopolda šibenske župe u Njivicama (Hrvatska), predavanje je održao Dario Kordić, ratni zločinac osuđen na 25 godina zatvora zbog zločina nad civilima.

Govorio je uglavnom o svojoj vjeri. Spominjao je kako je “i u zatvoru vjerovao da Bog s njim ima plan” i slično.

Kordiću, inače studentu treće godine teologije, u nekom trenutku na predavanju se pridružila i supruga Venera koja je s okupljenima “podijelila neke od nedaća s kojima su se susreli u životu”.

Dario Kordić u zatvoru je bio 17 godina. Pušten je, nakon što je odslužio dvije trećine kazne, sredinom 2014. godine. Na Plesu je, s upadljivom krunicom oko vrata, održao poduži govor. Uglavnom o svojim molitvama za mir u svijetu, užasima u Siriji i tako dalje. Na Ahmiće se nije referirao. Dočekan je ovako:

Ko je Dario Kordić

Dario Kordić (Sarajevo, 14. decembar 1960.), bivši je član predsjedništva Hrvatske republike Herceg-Bosne (ranije Hrvatske zajednice Herceg-Bosne) od 1992. do 1995. i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine od 1994. do 1995. Bio je jedan od vođa HZHB gdje su počinjeni ratni zločini nad Bošnjacima: zbog njegove ga je političke odgovornosti Tribunal osudio na 25 godina zatvora.

Nakon što je odslužio dvije trećine svoje kazne, Kordić je pušten iz zatvora, te je 6. juna 2014. sletio u zagrebačku zračnu luku. Tamo ga je dočekalo oko 200 pristaša, njegova obitelj i prijatelji među kojima je bilo mnogo pripadnika desne političke elite devedesetih (Zvonimir Šeparović, Zdravko Tomac, Ivić Pašalić, Mladen Pavković, Anto Kovačević), ali i sisački biskup Vlado Košić, koji je izjavio da Kordić „nije zločinac, već moralna veličina“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije