Osude prijetnji upućenih ministru Suljagiću

Radiosarajevo.ba
Osude prijetnji upućenih ministru Suljagiću

Prijetnje koje su ječer upućene ministru obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Emiru Suljagiću osudili su mnogi politički subjekti u BiH.

Emir Suljagić dobio prijeteće pismo s metkom

Predsjednik Socijaldemokratske unije BiH Nemin Pećanac rekao je da policija treba da što prije riješi ovaj i slične slučajeve.

"Iako se u nekim stvarima ne slažem s politikom ministra Suljagića i njegove partije, oštro osuđujem ove prijetnje. Policija mora brzo djelovati u ovakvim situacijama, jer ako se one ne riješe na vrijeme otvara se prostor za razne špekulacije", smatra Pećanac.

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić ističe da ova zadnja prijetnja predstavlja nastavak višemjesečnog pritiska na ministra Suljagića koji je radeći svoj posao dirnuo u "osinje gnijezdo".

"Ovo treba da bude alarm cijelom sistemu i nadam se da su nadležni organi prijetnju shvatili najozbiljnije te da će počinioci biti što prije otkriveni", dodaje Mašić.

I portparlol HDZ-a BiH Mišo Relota osudio je prijetnju ministru Suljagiću i istakao da se nada da će nadležne institucije otkriti pozadinu slučaja i kazniti počinioce.

Član Predsjedništva Narodne stranke Radom za boljitak i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, Damir Čardžić izjavio je: "Prijetnje upućene poštom i slanje metka u koverti ministru obrazovanja u Vladi KS, Emiru Suljagiću još jedan je pokazatelj da ovo društvo ima ogromnih problema sa ljudima koji Bosnu i Hercegovinu ne doživljavaju kao svoju zemlju niti razumiju principe suživota. Ovo je direktan atak na naš obrazovni sistem i na našu djecu koja treba da se obrazuju u ovoj zemlji. Pitam se, ko to ima pravo da diže ruku na našu djecu i njihovo obrazovanje, na sigurnost građana i na ljude koji pokušavaju graditi ovu zemlju?

Očito je da je ovo potez zaluđenog pojedinca ili manje grupe koja na pogrešan način tumači demokratiju, što zavrijeđuje svaku osudu. Bosna i Hercegovine nije zemlja nasilnika niti zemlja ljudi koji mrze druge. Ovakvi potezi ni u kojem slučaju neće pokolebati nas koji živimo i radimo za boljitak građana ove zemlje.

Očekujem hitnu reakciju institucija sistema, te procesuiranje i kažnjavanje nalogodavaca i izvršioca ovoga djela. Smatram da ovaj čin ne smije biti povod za nove mržnje i podizanje kojekakvih tenzija, a pogotovo ne smije biti ohrabrenje onima koji ne žele suživot i toleranciju u Bosni i Hercegovini".

Policija radi na rasvjetljavanju ovog događaja

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije