Oštre osude upada policije u zgradu televizije BN

Radiosarajevo.ba
Oštre osude upada policije u zgradu televizije BN
Zgrada BN Televizije (foto: rtvbn.com)

Televizija BN iz Bijeljine prekinula je jutros emitiranje programa, nakon što je policija RS u ranim jutarnjim satima upala u zgradu televizije, gdje vrše pretres na osnovu naloga Okružnog suda po zahtjevu nadležnog tužioca, javljaju u srijedu agencije.

Trišić: Bili smo primorani na prekid programa

Direktor policije RS Uroš Pena, koji je za ovu akciju saznao od novinara, naknadnom provjerom, Tanjugu je potvrdio da policija vrši pretres računovodstvene dokumentacije u BN TV i to na osnovu naloga suda u Bijeljini a po zahtjevu nadležnog tužioca zbog, kako je naveo, zloupotrebe službenog položaja i utaje poreza.

Ministar Pena je rekao da je kontaktirao policiju i izričito im naredio da tokom akcije svojim postupcima ne ometaju emitiranje programa.

Direktor televizije Vladimir Trišić u izjavi je rekao da je bio primoran da prekine program zbog načina na koji je policija ušla u BN TV.

Televizija „BN“ najoštrije je osudila jutrošnji, kako kažu, upad policije u zgradu te medijske kuće, koji je izvršen po nalogu Okružnog tužilaštva iz Bijeljine, i traži da nadležne institucije objasne na osnovu kojih se to saznanja vrši pretres, te da javnosti saopće rezultate istrage.

Opozicija oštro osudila upad policije


Upad policije RS u prostorije ove privatne televizije, koja često kritički izvještava o Vladi RS, na čijem je čelu Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a izazvale je oštre reakcije opozicionih stranaka u manjem entitetu BiH.

Indikativno je, tvrdi tako SDS, da se „upad“ u BN TV desio svega nekoliko dana nakon što je „potvrđeno da je ta televizija najgledanija televizija u RS-u, te da se ova televizijska kuća, kao i još neki mediji koji se bore da sačuvaju svoju nezavisnost, redovno nađu na udaru aktuelne vlasti u predizborno vrijeme“.

„Vladajući režim, naoružan novcem iz budžeta, prvo je pokušao da kupi sve medije u RS-u dajući im donacije kao pomoć uslIjed ekonomske krize. Tamo gdje im to nije uspjelo, i gdje su mediji pravilno shvatili da je riječ o novcu poreskih obveznika, koji ih obavezuje da budu u službi objektivnog informiranja građana RS, vlast je nasilnim putem krenula da pokuša promijeniti uređivačku politiku“, navodi SDS, prenose agencije.

Partija demokratskog progresa (PDP) najoštrije je osudila jutrošnji „upad policije“ u BN TV.

Ne dovodeći u pitanje rad pravosudnih i istražnih organa, PDP-e ocjenjuje da je, pretres televizijske kuće, „koja u zadnje vrijeme bilježi najveću gledanost i koja je jednako dostupna i vlasti i opoziciji, otvoreni pritisak na medijske slobode i čin zastrašivanja javnosti“.

Ovakvim postupcima, navode u saopćenju, aktuelna vlast nastoji da uguši javnu riječ i šalje jasnu poruku da ima namjeru da se brutalno obračuna sa svakim ko drugačije misli.

Bh. novinari: Ponižavajući položaj za novinare

Kao legalisti podržavamo primjenu zakona, ali smatramo skandaloznom činjenicu da su provjera "sumnji" o navodnoj utaji poreza i utvrđivanje eventualne odgovornosti poslodavca u potpunosti blokirali ovu televiziju te doveli u ponižavajući položaj novinare i ostale zaposlenike, navodi se u saopćenju Udruženja Bh. novinari i Linije za pomoć novinarima.

Budući da su pretres i upad policije izvršeni uz demonstriranje sile i na način da su novinari i ostali medijski radnici bili spriječeni proizvoditi i emitirati program, imamo razloga sumnjati da je navodna utaja poreza glavni motiv za ovaj necivilizacijski čin. Naprotiv, ovaj događaj i upad većeg broja policajaca u BN televiziju upućuje na zaključak da je na djelu klasični pritisak na ovaj medij i pokušaj discipliniranja novinara koji su se usudili kritički promišljati i govoriti o aktualnim zbivanjima u Republici Srpskoj, smatraju u Udruženju BH novinari.

Vezano:
Vlada RS: Ne stojimo iza upada policije na BN televiziju
TI BiH osuđuje upad policije u prostorije BN televizije

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije