Ostojić: Želimo uraditi prostorni i urbanistički plan

K. S.
Ostojić: Želimo uraditi prostorni i urbanistički plan
Seriju tekstova "Godinu dana nakon izbora", koju portal Radiosarajevo.ba objavljuje s ciljem da javnost stekne uvid u rad novoizabranih načelnika/ca i gradonačelnika u prvoj godini mandata, nastavljamo s Općinom Han Pijesak.

Općina Han Pijesak nalazi se u istočnom dijelu BiH. Na području ove općine živi 3.844 stanovnika, po podacima popisa stanovništva iz 2013. godine.

Načelnik Vlado Ostojić (SNSD) osvojio je na lokalnim izborima 2016. godine 1.218 glasova ili 51,57 posto. Njegov protukandidat Milan Borovina (SDS) osvojio je 1.033 glasova ili 43,73 posto, podaci su Centralne izborne komisije BiH.

Načelnik Vlado Ostojić u intervjuu za Radiosarajevo.ba, govori o problemu nedostatka novca u budžetu za izradu prostornog i urbanističkog plana općine Han Pijesak, dugovanjima doma zdravlja, problemima tehničkog opremanja JKP “Kraljeva gora” d.o.o. i potencijalima općine.

Radiosarajevo.ba: Koje sektore smatrate za najveći potencijal vaše lokalne zajednice?

Najveći potencijal Han Pijeska su šume.

Radiosarajevo.ba: Šta su vaši prioriteti u toku ovog mandata?

Prioriteti će biti stabilizacija budžeta, domaćinsko trošenje budžetskih sredstava, te rješavanje problema u preduzećima i javnim ustanovama u kojim je opština osnivač.

Radiosarajevo.ba: Koja su najveća konkretna postignuća za vrijeme vašeg mandata – šta je do sada urađeno?

Ostvarili smo budžetski suficit po izvršenju za prvih šest mjeseci u 2017. godini u iznosu od 767.530 KM. Za završene investicije smo izdvojili 500.143,80 KM.

Radiosarajevo.ba: Šta ste namjeravali uraditi u prvoj godini mandata a niste uspjeli? Koji su razlozi što nije urađeno?

Nismo uspjeli izraditi prostorni i urbanistički plan opštine Han Pijesak, a razlog je nedostatak sredstava u budžetu.

Radiosarajevo.ba: Možete li navesti najveće probleme koje imate u općini i kako planirate ih rješavati?

To su dugovanja JZU Doma zdravlja Han Pijesak, kao problem tehničkog opremanja komunalnog preduzeća JKP “Kraljeva gora” d.o.o. Han Pijesak. Potrebno je nabaviti kamion smećar, kamion kiper i rovokopač.

Radiosarajevo.ba: Da li realizirate zajedničke projekte sa drugim lokalnim zajednicama u BiH? Imate li u planu takvu vrstu saradnje?

Trenutno ne realizujemo zajedničke projekte, s tim ukoliko se ukaže prilika realizovaćemo ih svakako u narednom periodu.

Radiosarajevo.ba: Da li su u ovom periodu na području lokalne zajednice otvorene ili obnovljene: obrazovna ustanova, sportski objekat, zdravstvena ustanova, proizvodni pogon?

Da. Na objektu Osnovne škole „Milan Ilić Čiča Šumadijski“ u Han Pijesku promjenjena je kompletna fasadna stolarija i zamjenjeni dotrajali oluci.

Godinu dana nakon izbora javnosti u Bosni i Hercegovini želi znati kakva su dostignuća u prvoj godini mandata načelnika/-ica i gradonačelnika. U tu svrhu portal Radiosarajevo.ba je na adrese svih lokalnih zajednica poslao ista pitanja. U narednim danima objavljivat ćemo pristigle odgovore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije