Ostale su još dvije sedmice: Da li će BiH ispuniti uslove i otvoriti pregovore s EU?

3
L. Memčić
Ostale su još dvije sedmice: Da li će BiH ispuniti uslove i otvoriti pregovore s EU?
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Nermin Nikšić i Milorad Dodik

U četvrtak 21. marta će biti održana sjednica Europskog vijeća na kojoj će biti razmatrano da li će Bosna i Hercegovina dobiti 'zeleno svjetlo' i osvojiti pregovore za članstvo s Europskom unijom.

Iako predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik smatra da je odluka već donesena i da će BiH otvoriti pregovore, njegovi koalicioni partneri kažu da je ostalo još posla koji se mora uraditi.

U petak je usvojen Zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama na nivou Bosne i Hercegovine u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, što je bio jedan od uslova koje je EU postavila pred bh. političare.

Izgorio objekat na Alipašinom Polju

Izgorio objekat na Alipašinom Polju

Dva bitna zakona još uvijek nisu ni usaglašena od strane koalicionih partnera - zakon o sudovima i izmjene Izbornog zakona BiH.

Problem sa zakonom o sudovima je taj što nije postignut dogovor o sjedištu budućeg Apelacionog vijeća. SNDS insistira da to bude Banja Luka, dok Trojka kao kompromisno rješenje predlaže Istočno Sarajevo. 

Iako je visoki predstavnik Christian Schmidt kazao da ima spremne izmjene koje planira nametnuti, dao je još vremena vlastima da sami usaglase odredbe koje bi zaštitile integritet izbornog procesa.

Može li se očekivati da će Čović pristati na tehničke izmjene Izbornog zakona bez HDZ-ovih uslova?

Može li se očekivati da će Čović pristati na tehničke izmjene Izbornog zakona bez HDZ-ovih uslova?

Političari kažu da je dosta toga usaglašeno, ali problem je zahtjev Dragana Čovića, lidera HDZ-a, koji uz tehničke izmjene želi provući i izmjene Izbornog zakona koje se tiču izbora člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Prošli mjesec, nakon sastanka koalicionih partnera u Sarajevu, Čović je kazao da će izmjene izbornog zakona značiti tehničke izmjene, izmjene koje se odnose na izbor članova Predsjedništva BiH i izmjene koje se odnose na Centralnu izbornu komisiju.

Čović je kazao da su za njegovu stranku neprihvatljive djelimične izmjene 'jer se Izborni zakon mora poboljšati iz temelja, a prije svega riješiti problem legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, naročito kod izbora članova Predsjedništva BiH'.

/ Anketa

Hoće li Bosna i Hercegovina ispuniti uslove i otvoriti pregovore s Europskom unijom?
Rezultati

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije