Osobe s invaliditetom u BiH imaju ograničene mogućnosti školovanja

Radiosarajevo.ba
Osobe s invaliditetom u BiH imaju ograničene mogućnosti školovanja

Osobe s invaliditetom u Bosni i Hercegovini imaju ograničene mogućnosti školovanja i ograničen pristup javnim objektima i institucijama, a državne institucije samo se djelomično pridržavaju zakona koji im nalažu osiguranje jednakih prava u društvu za osobe s invaliditetom.

Ovo je rečeno na današnjoj tematskoj sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održanoj u povodu 3. decembra, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, javlja Anadolu Agency (AA).

Na sjednici je istaknuto kako je Međunarodni dan osoba s invaliditetom prigoda da se skrene pozornost na probleme siromaštva, visoke stope nezaposlenosti i isključenosti iz društva, s kojima se osobe s invaliditetom svakodnevno suočavaju.

S tim u svezi, sudionici tematske sjednice podsjetili su na to da je BiH 2009. godine ratificirala Konvenciju UN-a o pravima osoba s invaliditetom, a u martu 2010. godine i Opcioni protokol. Na taj način BiH se obvezala da primjenjuje i provodi međunarodne standarde u oblasti invalidnosti.

Naglašeno je i to da se, na osnovu usvojene Politike o invalidnosti u BiH, 2008. godine pristupilo izradi i usvajanju strategija o invalidnosti u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

Kako je rečeno, obje strategije usklađene su s Konvencijom UN-a i reguliraju pitanja iz 23 oblasti života i rada osoba s invaliditetom. Riječ je o oblastima socijalne zaštite, života u zajednici, pristupa zdravstvu, profesionalne rehabilitacije, osposobljavanja i zapošljavanja, obrazovanja, pristupa informacijama, kulture i sporta.

Zajednička komisija za ljudska prava, na osnovu stenograma s današnje sjednice, predložit će zaključke koji će biti dostavljeni Zastupničkom domu i Domu naroda PSBiH na usvajanje.

Glavna skupština Ujedinjenih naroda (UN) u oktobru 1992. godine usvojila je rezoluciju kojom je 3. decembar proglašen Međunarodnim danom osoba s invaliditetom.

Cilj obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je postizanje boljeg razumijevanja problema invaliditeta u široj društvenoj zajednici, ostvarenje svih prava koje osobe s invaliditetom imaju, te njihova potpuna uključenost u društvo u kojem žive.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije