Osniva se kontakt centar za nadzor državne granice

Radiosarajevo.ba
Osniva se kontakt centar za nadzor državne granice


U sjedištu Terenskog ureda Jug Granične policije BiH danas (petak) će u 11 sati biti upriličeno potpisivanje Protokola između Granične policije BiH i Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske o osnivanju Zajedničkog kontakt centra na graničnom prijelazu Bijača (u BiH) – Nova Sela ( u R. Hrvatskoj). 

Protokol će potpisati direktor Granične policije BiH, Vinko Dumančić i glavni ravnatelj policije MUP-a Republike Hrvatske, Vlado Dominić, a na osnovu Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o suradnji u nadzoru državne granice iz marta 2007. godine. 

Kontakt centar se uspostavlja u cilju analiziranja i razmjene informacija bitnih za usklađenu i učinkovitu prekograničnu policijsku suradnju u provođenju nadzora državne granice, sprječavanja ilegalnih migracija, suzbijanja prekograničnog kriminala, osiguranja javnog reda, pomoći pri provedbi sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade RH o predaji i prihvatu osoba čiji je ulazak ili boravak nezakonit, kao i drugih područja suradnje, saopćeno je iz Terenskog ureda Jug Granične policije BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije