Oslobođeni Stipe Prlić, Zoran Bakula i Neven Kulenović

BIRN - Detektor.ba
Oslobođeni Stipe Prlić, Zoran Bakula i Neven Kulenović
Sud BiH je oslobodio bivše članove Uprave Hrvatskih telekomunikacija Mostar Stipu Prlića i Zorana Bakulu krivnje da su zloupotrijebili položaj i primili dar od Nevena Kulenovića.

Prlić, bivši predsjednik Uprave Javnog preduzeća Hrvatske telekomunikacije Mostar, i Bakula, kao član Uprave tog preduzeća, su oslobođeni krivice da su kao najpovoljnijeg ponuđača izabrali firmu S.V.-RSA Sarajevo, koja je vlasništvu Kulenovića, u okviru postupka javne nabavke za zakup medija, iako ta firma nije imala najbolju ponudu.

Kulenović, kao vlasnik i direktor S.V.-RSA, je oslobođen krivice da je kao dar isplatio na Bakulin račun 386.256 konvertibilnih maraka (KM), i na Prlićev račun iznos od 331.513 KM.

Predsjedavajući sudija Ranko Debevec je rekao da Tužilaštvo BiH nije van razumne sumnje dokazalo djela iz optužnice.

Debevec je rekao da, iako je bilo određenih proceduralnih propusta u sklapanju ugovora, Tužilaštvo BiH nije dokazalo "biće krivičnog djela zloupotrebe položaja ili bilo kojeg drugog krivičnog djela".

Prvobitnom optužnicom, kako je rekao Debevec, bilo je navedeno da je firmi S.V.-RSA omogućeno ostvarivanje protuzakonite koristi od 6.6 miliona KM, da bi izmjenom optužnice Tužilaštvo BiH tu korist spustilo na oko 215.000 KM.

"U spisu ne postoji nijedan dokaz da su optuženi kao predsjednik i član Uprave vršili uticaj na ostale članove Uprave kako bi se potpisao ugovor, i Sud izvlači zaključak da su ostali bili saglasni i da je odluka o potpisivanju ugovora bila jednoglasna", rekao je sudija.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije