Oslobođeni osuđenici za ratne zločine ponovo na sudu

Radiosarajevo.ba
Oslobođeni osuđenici za ratne zločine ponovo na sudu

Sud BiH saopštio je da će predmeti za 10 osuđenika za ratne zločine i genocid koji su pušteni na slobodu biti vraćeni u drugostepeni postupak.

Žrtve ogorčene oslobađanjem ratnih zločinaca: Ovo je nagrada za genocid

Ustavni sud BiH ukinuo je pravomoćne presude smatrajući da je retroaktivna primjena Krivičnog zakona BiH bila na štetu optuženog. Po odlukama Ustavnog suda BiH, trebao je biti primijenjen Krivični zakon bivše Jugoslavije, kao blaži u odnosu na počinioca.

Sud BiH je već zakazao ročišta. Suđenje Pekezu i ostalima zakazano je za 16. decembar.

Zbog genocida su osuđeni, a pušteni su na slobodu: Slobodan Jakovljević (28 godina zatvora), Aleksandar Radovanović (32), Branislav Medan (28), Brane Džinić (32), Milenko Trifunović (33) i Petar Mitrović (28). Zbog ratnog zločina počinjenog na području općine Jajce, osuđeni su: Milorad Savić (21 godina), Mirko (Špire) Pekez (14) i Mirko (Mile) Pekez (29).

Također, na slobodu je pušten i Nikola Andrun, koji je osuđen na 18 godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog u logoru Gabela kod Čapljine.

Sud BiH je naveo da im nisu određene mjere zabrane.

„U ovim predmetima vijeće Apelacionog odjeljenja u okviru drugostepenog postupka donijet će presudu u skladu s odlukama Ustavnog suda“, saopšteno je iz Suda BiH.

Budući da su pušteni na slobodu, a riječ je o osuđenicima za ratni zločin i genocid, u Tužilaštvu BiH su odgovorili da će postupati u skladu sa zakonom, te zatražiti određivanje pritvora ili mjera zabrane u svakom predmetu u kojem za to postoje razlozi.

Od Tužilaštva BiH nije bilo moguće dobiti konkretan odgovor na pitanje da li će zatražiti određivanje pritvora za 10 bivših osuđenika, koji sada imaju status optuženih, javlja BIRN - Justice Report.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije