Oslobađanje Gotovine je poniženje za Srbe

Radiosarajevo.ba
Oslobađanje Gotovine je poniženje za Srbe


Haški tribunal izrekao je danas oslobađajuće presude generalima Ante Gotovini i Mladenu Markaču, a ubrzo nakon presude stigle su i prve reakcije iz Republike Srpske.

"Zar je moguće dati bilo kakav komentar? Moglo se očekivati par godina manje, ali niko nije očekivao oslobađajuću presudu, pa ni generali. U svakom slučaju mislim da je odlučujuća uloga bila politička", rekao je Milorad Dodik za RTRS te dodao da bi osuđujućom presudom bio ugrožen ulazak Hrvatske u Evropsku uniju.

Dodik je dodao da  je ovakva presuda ponižavajuća za sve Srbe kao žrtve, kao i to da je "poražavajuća za pravdu".

"Potpuno se urušava bilo kakva mogućnost da imate povjerenje u jedan takav sud. Da jednoga Šešelja koji je već deset godina tamo ne mogu da presude, koji nije upravljao jedinicama, a ljudi koji su komandovali i naređivali zločine su dobili oslobađajuće presude", dodao je Dodik.

'Odgovornost za rat za rat prebačen na leđa Srba'

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić kazao je za RTRS da je oslobađajuća presuda bila očekivana.

''Oni koji su osnovali Sud na neki način su 'oprali' Hrvatsku od odgovornosti u ratu, s obzirom da ova zemlja uskoro ulazi u EU. Presuda je poražavajuća za srpski narod. Ovom odlukom, Sud je ponovo odgovornost za rat prebacio na leđa Srba, kao što je i ranije radio'', kazao je Mladen Bosić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije