Osigurano 200 prečišćivača zraka za deset novosarajevskih osnovnih škola

0
Radiosarajevo.ba
Osigurano 200 prečišćivača zraka za deset novosarajevskih osnovnih škola
Foto: Općina Novo Sarajevo / Projekt vrijedan 75.000 maraka

U prostorijama Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo je 28. januara 2022. godine održana dodjela 200 mobilnih prečišćivača zraka direktorima novosarajevskih osnovnih škola.

Rezultat je to aktivnosti u okviru Projekta unapređenja efikasnosti lokalnih usluga u Bosni i Hercegovini (PIPLS), kojeg primarno finansira Švedska, a sufinansira i implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u saradnji sa partnerskim jedinicama lokalne samouprave.

Nakon dugo vremena, susret roditelja, nastavnika i direktora na jednom mjestu. Uz mjere zaštite od virusa COVID-19, pod maskama, razgovaraju o svim izazovima i problemima koje očekuju u narednom polugodištu. Prilika je ovo da sa načelnikom Općine Novo Sarajevo dr. Hasanom Tanovićem podijele svoja očekivanja od općinskih službi. No, nisu samo problemi ono što ih okuplja. Ovog puta je povod podjela 200 prečišćivača zraka kojim će biti osiguran čist zrak u 200 učionica svih 10 novosarajevskih osnovnih škola.

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Kao ljekar i kao načelnik danas sam sretan što smo napravili ovaj iskorak. Svi znamo da je ovo tek kap u čaši, sitni doprinos zaštiti zdravlja i suočavanja s velikim problemom i izazovom zagađenja vazduha u Sarajevu. Onečišćenje nećemo riješiti ovim potezom, ali možemo barem doprinijeti da mjesto gdje naša djeca provode najveći dio svog vremena u radnim danima – bude sigurnije i zdravije. Nadam se da će naš primjer slijediti i druge jedinice lokalne samouprave“, poručuje Tanović.

Planirano je da sve učionice budu opremljene ovim uređajima kako bi se dezinfekcijom virusa, štetnih čestica i alergena osigurala optimalna čistoća zraka za sve učenike tokom odvijanja nastavnog procesa. Švedska i UNDP su sa Općinom Novo Sarajevo, kroz partnerstvo u okviru Projekta unapređenja efikasnosti lokalnih usluga u BiH (PIPLS), realizirali aktivnosti nabavke i dodjele mobilnih prečišćivača zraka za novosarajevske osnovne škole. Općina je osigurala 25.000 KM za ove namjene, dok je kroz PIPLS izdvojeno 50.000 KM.

„Sarajevo je često na listama najzagađenijih gradova na svijetu. Moramo u svim aspektima našeg rada razmisliti o tome kako unaprijediti lokalne servise i kako zajednički raditi na smanjenju zagađenja i njegovih posljedica. Od danas možemo kazati da će 6000 osnovaca imati čist zrak u učionicama. Ali to je tek početak. Izuzetno sam zahvalan partnerima iz UNDP-a i Vladi Švedske koja je sufinansirala ove aktivnosti. Uz takvu saradnju, mnogo lakše se suočavamo sa izazovima koji su pred nama“, dodaje Tanović.

Projekat unapređenja efikasnosti lokalnih usluga u BiH (PIPLS), pored ovoga, uspješno realizira brojne aktivnosti sa lokalnim zajednicama širom zemlje. Cilj Projekta je unaprijediti servise lokalnih vlasti i kroz pilot-projekte prikazati načine i mogućnosti koje jedinice lokalne samouprave imaju u rješavanju problema u zajednici.

Projekt vrijedan 75.000 maraka - undefined

Foto: Općina Novo Sarajevo: Projekt vrijedan 75.000 maraka

„Pored ovih aktivnosti, sa UNDP-om radimo na nekoliko drugih velikih projekata. Rekonstrukcija historijskog muzeja BiH, program uređenja parka Šume Hum. Sa njima, Vladom KS i Univerzitetom ulazimo u fazu novih razvojnih aktivnosti na Kampusu, u kojem želimo napraviti zonu za sport i rekreaciju. Mnogo je izazova pred nama, ali je uvijek dobro imati dobru vijest za roditelje, nastavnike i naše najmlađe – što je vjerujem ova danas koju dijelimo sa vama“, zaključio je Tanović.

Direktor Osnovne škole „Velešićki heroji“ Kenan Trebinjac se obratio u ime koordinacije direktora osnovnih škola u Novom Sarajevu.

„U trenucima najvećih izazova za naše nastavnike i učitelje kada smo nastavu realizirali online putem, Općina Novo Sarajevo nam je bila oslonac, kroz pribavljanje dodatnih laptopa za nastavno osoblje. Današnja nabavka prečišćivača je još jedan pokazatelj brige općinskih službi, Općinskog vijeća i načelnika. Hvala donatorima i svima koji su bili uključeni u ovaj proces. Nadam se da ćemo i u budućnosti ostvarivati pozitivnu saradnju i imati partnere u vama“, dodao je Trebinjac.

Prečišćivači su osigurani za “Čengić Vila I”, “Grbavica I”, “Grbavica II”, “Hrasno”, “Kovačići”, “Malta”, “Pofalići”, “Velešićki heroji”, Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju “Vladimir Nazor” i Osnovnu muzičku i baletsku školu “Novo Sarajevo”.

„Nadamo se da smo primjer drugima i da ćemo ovaj program ubrzo proširiti i na 7 srednjih škola koje se nalaze na području Općine Novo Sarajevo. Kroz ovaj i druge aktivnosti smo prepoznali da imamo otvorena vrata Općine, za kritike, pohvale i prijedloge. Na nama je da nastavimo raditi i zagovarati aktivnosti i programe koji će olakšati život našim najmlađim“, zaključio je Sanel Dragolovčanin, predstavnik Vijeća roditelja.

Đaci broje posljednje dane raspusta. Ovog polugodišta ih, zahvaljujući podršci Švedske, barem u učionicama, čeka čist zrak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije