OSCE: Usvojiti Revidiranu strategiju za procesuiranje ratnih zločina

Radiosarajevo.ba
OSCE: Usvojiti Revidiranu strategiju za procesuiranje ratnih zločina

OSCE je ponovo pozvao Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da usvoji Prijedlog Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruce Berton je istakao da Prijedlog Revidirane strategije unaprijeđuje rad na predmetima ratnih zločina.

Kako je saopšteno iz ove institucije, Berton je pojasnio da Revidirana strategija donosi najmanje tri bitne prednosti: prva, da se omogućava veća prohodnost činjenično i pravno manje složenih predmeta na nivo entiteta i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine čime se omogućava Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da svoje resurse usmjeri na najsloženije predmete ratnih zločina – što je njihova i osnovna zadaća.

Druga se odnosi na to da se Revidiranom strategijom propisuje izraženija uloga Nadzornog tijela za provođenje Strategije i uspostavlja osnov za propisivanje disciplinske odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija za postupanja suprotna cilju i svrsi Strategije.

Konačno, ona predviđa unaprijeđenje normativnog okvira za ostvarivanje imovinskopravnog zahtjeva u parničnom postupku.

"Sve su to razlozi zbog kojeg Misija poziva Vijeće ministara da bez odlaganja usvoji Prijedlog Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina", rekao je Berton.

Iz OSCE-a su poručili da će Revidirana državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina sadrži mjere za prevladavanje preostalih izazova koji koče efikasno procesuiranje ovih predmeta dodavši:

"Ona će doprinijeti ostvarenju pravde za žrtve ratnih zločina i pružiti podršku zemlji, na njenom putu prema pomirenju i trajnom miru."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije