OSCE: Presuda Karadžiću je korak ka pravdi

Radiosarajevo.ba
OSCE: Presuda Karadžiću je korak ka pravdi
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Bruce Berton

Kaznu doživotnog zatvora Radovanu Karadžiću je komentarisao šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruce Berton. Za Bertona je presuda Žalbenog vijeća Međunarodnog krivičnog suda korak ka privođenju pravdi odgovornih za genocid i druge zločine u Bosni i Hercegovini dodavši:

Prije svega, naše misli su sa porodicama žrtava, za koje je traganje za pravdom dugotrajno i bolno. To je složen i težak proces, ali istovremeno i proces koji je od presudne važnosti. Utvrđivanje odgovornosti za počinjene zločine, čak i ovoliko godina nakon rata, od ključne je važnosti za izgradnju trajnog mira u Bosni i Hercegovini, poštivanje vladavine prava i jačanje međunarodne sudske prakse.

Berton je podsjetio da je potrebno pružiti podršku domaćim pravosudnim institucijama koje rade na procesuiranju ratnih zločina.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini nastavlja da pruža podršku pravosuđu Bosne i Hercegovine u naporima da dovede pred lice pravde one koji su odgovorni za najteže međunarodne zločine.

Pozivamo sve građane u zemlji i inostranstvu, a naročito političke i stranačke lidere, medije, zvaničnike lokalnih vlasti, vjerske lidere i aktiviste u lokalnim zajednicama, da poštuju današnju presudu i da se suzdrže od zapaljive retorike koja vodi ka podjelama.  Samo se zajedničkim ulaganjem svih u proces pomirenja može postići stabilnost i bezbjednost u Bosni i Hercegovini, poručili su iz OSCE-a.

Sve o presudi Radovanu Karadžiću čitajte na ovom LINKU.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije