Osamnaest godina zatvora za zločine na Grbavici

Radiosarajevo.ba
Osamnaest godina zatvora za zločine na Grbavici
 
Vijeće Suda Bosne i Hercegovine danas je oglasilo krivim Sašu Baričanina (1969.) za zločine protiv čovječnosti, počinjene u sarajevskom naselju Grbavica i osudilo ga na 18 godina zatvora.
 
Prvostepenom presudom potvrđeni su tužbeni navodi koji Sašu Baričanina terete da je zajedno s Veselinom Vlahovićem zvanim Batko, bivšim pripadnikom paravojnih formacija, u sklopu sistemtičnog napada vojske, policije i paravojnih formacija tzv. srpske republike BiH, a kasnije Republike Srpske nečovječno postupao, zlostavljao i pljačkao prisilno zatočene civile i počinio zločin protiv čovječnosti u sarajevskim naseljima Grbavica i Vraca.
 
Na temelju izvedenih dokaza nesporno je utvrđeno  da je Baričanin u julu 1992. godine sudjelovao u ubistvu triju osoba iz porodice Balvanović, kao i da je izvršio višestruko silovanje jedne ženske osobe bošnjačke nacionalnosti, koju je prisilno zadržavao u stanu i pritom omogućio i drugoj neidentificiranoj osobi da nad njom izvrši silovanje.
 
Posmrtni ostaci troje članova porodice Balvanović kasnije su pronađeni i ekshumirani na lokalitetu Trebevića te je utvrđeno da su ubijeni hicima iz vatrenog oružja. 
 
Sud je utvrdio da su spomenute inkriminacije dokazane van svake razumne sumnje te da su nakon ocjene dokaza - vjerodostojnih iskaza svjedoka i materijalnih dokaza potvrđeni elementi krivičnog djela koje se Baričaninu stavlja na teret, kao i činjenica da su krivična djela počinjena s direktnim umišljajem.
 
Sud je donio rješenje kojim se okrivljeni zadržava u pritvoru, a u kaznu će mu, kada postane pramoćna, biti uračunato i vrijeme koje je proveo u pritvoru od 1. februara ove godine.
 
Prilikom odmjeravanja visine krivičnopravne sankcije Sud je imao u vidu olakšavajuće okolnosti - invalidnost okrivljenog, porodično stanje - otac troje djece, a kao otežavajuće uzete su u obzir ispoljena brutalnost i način na koji su izvršeni spomenuti zločini.
 
Oštećeni su upućeni na parnicu, a troškovi postupka idu na teret Suda.    
 
Okrivljeni Baričanin je po nalogu državnog tužiteljstva uhapšen 1. februara u mjestu prebivališta na Palama, a optužnica u ovom predmetu potvrđena je 22. februara.
 
Protiv Veselina Vlahovića, čiji je Baričanin bio ratni saradnik, a prema nekim indicijama i "njegova desna ruka" vodi se krivični postupak u Sudu BiH, gdje mu se sudi za ubistva, silovanja, fizička i psihička zlostavljanja civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti počinjena tokom 1992. i 1993. na području Sarajeva. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije